Dermatoloog Stefanie Bracke legt uit wat je kan doen bij couperose.
Volledig scherm
PREMIUM
Dermatoloog Stefanie Bracke legt uit wat je kan doen bij couperose. © Shutterstock/RV

Dermatoloog legt uit wat je kan doen bij couperose, een rood gelaat met uitgezette bloedvaatjes: “Laseren kan helpen, maar dat houdt risico’s in”

Ze zijn pijnloos, maar dikwijls wel vervelend: de fijne, rode bloedvaatjes in het gezicht die bij couperose erg zichtbaar zijn. Helemaal weg krijg je ze nooit, maar een laserbehandeling kan soms soelaas bieden. “Kijk wel uit waar je dat laat doen”, waarschuwt dermatoloog Stefanie Bracke. “Het moet gebeuren met een goed toestel, anders kan je brandwonden of littekens krijgen.”

 1. Tessa (29) vertelt over leven met een opvallend uiterlijk: “Ik probeerde het te camoufleren met make-up maar herkende mezelf niet meer”
  PREMIUM

  Tessa (29) vertelt over leven met een opvallend uiterlijk: “Ik probeerde het te camoufle­ren met make-up maar herkende mezelf niet meer”

  Tessa Schiethart (29) coacht mensen met een opvallende ziekte of uiterlijk. Zelf is ze geboren met een wijnvlek, dus ze weet waar ze het over heeft. Ze schreef ‘Zien en gezien worden’, over camouflage, er niet overheen praten en incasseringsvermogen. “Ik heb geleerd dat commentaar op mijn uiterlijk niet persoonlijk is. Het zegt meer over de afzender dan over mij.”
 2. “Vetcellen sterven af bij koude temperaturen van 4°C”: met cryolipolyse kan je je vet laten wegvriezen
  PREMIUM

  “Vetcellen sterven af bij koude temperatu­ren van 4°C”: met cryolipoly­se kan je je vet laten wegvriezen

  Vetcellen die onder invloed van koude verdwijnen als sneeuw voor de zon. Cryolipolyse klinkt als de gedroomde oplossing om zonder operatie van plaatselijke vetophopingen verlost te geraken. “Het principe is geniaal, maar net zoals elke techniek heeft het beperkingen”, nuanceert plastisch chirurg Jan Vermeylen. Hij legt uit in welke gevallen vetbevriezing kan helpen, of het pijn doet en hoeveel het kost.