De oven op, verwarming aan, droogkast laten draaien en tegelijk strijken? Dat kan je vanaf volgend jaar geld kosten
EnergieNa de afschaffing van de terugdraaiende teller komt er met de invoering van het capaciteitstarief volgend jaar weer een ingrijpende wijziging van onze energiefactuur aan. Bij het nieuwe elektriciteitstarief vindt de berekening van de netkosten plaats op basis van je piekverbruik. Moeten we hierdoor op een andere manier met onze elektriciteit omgaan? En wie zal er meer betalen? Mijnenergie.be zocht het uit.
Meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen stellen onze distributienetten in de toekomst bloot aan hogere, gelijktijdige piekbelastingen. Wanneer die toepassingen allemaal tegelijk in werking treden, dreigt dat het stroomnet almaar zwaarder te belasten. Om dat aan te kunnen, zouden zware investeringen nodig zijn. De Vlaamse energieregulator VREG wil dat scenario omzeilen door verbruikspieken te vermijden of af te vlakken. Daartoe vormt het capaciteitstarief een belangrijk instrument. Het tarief wordt toegepast op de netkosten, die ongeveer een kwart van de energiefactuur bedragen.
Maandpiek
De berekening van het capaciteitstarief gebeurt op basis van je maandpiek. Een maandpiek is het hoogste piekvermogen dat je tijdens een kwartier in die maand verbruikt. De laatste twaalf maandpieken samen bepalen de netkosten die een gezin moet betalen. Wie eenmaal per maand verschillende grote verbruikers tegelijk inschakelt, ziet zijn netkosten dus de hoogte in gaan. De consument die erin slaagt om zijn verbruik te spreiden, zal net minder betalen. Die regeling is enkel van toepassing op gezinnen met een digitale meter.
Betaal ik meer door het capaciteitstarief?
De impact op je energiefactuur zal sterk afhangen van je verbruiksgewoontes. De VREG verwacht dat het capaciteitstarief je energiekosten niet drastisch zal veranderen. Voorlopige simulaties wijzen erop dat ruim 60 procent van de gezinnen minder distributienettarieven zal betalen of die met maximaal tien procent zal zien toenemen ten opzichte van 2020.
De VREG schat het maandelijks piekvermogen bij een gemiddeld gezin op 3,15 kW. Een gezin met een doorsnee energieverbruik zou in dat geval 50 euro minder betalen, terwijl de kleine verbruiker 40 euro meer betaalt. Grote verbruikers met een elektrische wagen of warmtepomp genereren bij een gespreid verbruik waarschijnlijk het grootste voordeel, aangezien de netbeheerder de distributienettarieven niet langer aanrekent op basis van hun totale afname.
De eigenaars van een tweede verblijf komen er het meest bekaaid van af, aangezien iedereen een minimale bijdrage in de netkosten betaalt, zelfs wanneer je helemaal niks verbruikt. Daarnaast ziet het plaatje er ook nadelig uit voor wie zijn woning met accumulatieradiatoren verwarmt. Voor die doelgroep gaat de wijziging gepaard met de afbouw van het exclusieve nachttarief en verhoogde isolatiepremies.
Wat zijn de gevolgen bij een klassieke, analoge meter?
In tegenstelling tot de digitale meter, registreert de klassieke meter geen verbruikspieken. De VREG voorziet daarom een minimale vaste jaarlijkse bijdrage in de netkosten. Dat bedrag stemt overeen met de minimale bijdrage die gezinnen met een digitale meter betalen bij een capaciteitstarief. Daarnaast betalen eigenaars van een analoge meter een deel van de kosten per kilowattuur (kWh) aan een hoger tarief dan klanten met een digitale meter.
Volgens Leen Vandezande, woordvoerder van de VREG, zal het eindplaatje er bij beide groepen ongeveer gelijk uitzien: “Het kWh-tarief zal hoger zijn bij een klassieke dan bij een digitale meter. Het aandeel netkosten via de tariefdrager ‘gemiddelde maandpiek’ ligt dan weer hoger bij een digitale meter dan het aandeel vaste netkosten dat klanten met een klassieke meter betalen.”
Uitstel?
De uitrol van het capaciteitstarief stond initieel voor 1 januari 2022 gepland. Zowel Fluvius als Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vroegen ondertussen om uitstel. Nu lijkt 1 juli 2022 de consensus te vormen. Wie in afwachting benieuwd is naar zijn huidige piekverbruik, kan dat alvast in het klantenportaal van Fluvius opvolgen.
Lees ook:
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
HLN-chef Piet Huysentruyt kookt morgen voor koning in Zuid-Afrika: “Filip krijgt 1 friet, maar wel een perfecte”
Terwijl de Belgische koning Filip op missie is in Zuid-Afrika, is er ook tijd voor ontspanning én lekker eten. Dat laatste vindt hij morgen bij HLN-chef Piet Huysentruyt, die in het land woont. Samen met Zuid-Afrikaanse chef Reuben Riffel serveert hij een koninklijk menu. “Dat moesten ze mij geen twee keer vragen”, vertelt Huysentruyt enthousiast. Hij deelt met HLN het exclusieve menu én hoe de voorbereidingen al verliepen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
“Oppo en OnePlus trekken weg uit delen Europa”
Smartphonemerken Oppo en OnePlus trekken zich gedeeltelijk terug uit Europa, dat zegt sectorkenner Max Jambor. Het bedrijf zelf reageert nog niet, maar zou later vandaag met een statement duidelijkheid scheppen over de geruchten. Tegenvallende winstcijfers zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUM
De 7 favoriete eetadressen van ‘Radio 2'-presentator Sven Pichal: “Ongelooflijk lekkere tomatensaus, en normaal ben ik daar niet eens zo'n fan van”
Vlaamse kost maakt ‘Radio 2'-presentator Sven Pichal (44) meestal zelf. “En dan nog het liefst met het kookboek ‘Easy Dinners’ van Louise De Brabandere in aanslag", vertelt hij. Op restaurant kiest hij dan weer meer voor mediterrane smaken. Aan welke tafels schuift hij het liefst aan? Hij deelt zijn zeven favoriete eetadressen in ons land. -
PREMIUM
Zo herken je een toxische vriendschap: “Het heeft bijna altijd met een laag zelfbeeld te maken”
Voel je je altijd ellendig, moe of misschien zelfs depressief nadat je je ‘beste maatje’ zag? Dan bestaat de kans dat jullie band eerder giftig is. Professor Beate Völker bestudeerde het fenomeen en legt uit wanneer je van een echt toxische vriendschap kunt spreken: “Je moet je durven afvragen waarom je bepaald gedrag accepteert.”