Je knieën krijgen erg veel te verduren. Lieven Maesschalck geeft advies om het risico op blessures zo veel mogelijk te beperken.
Volledig scherm
PREMIUM
Je knieën krijgen erg veel te verduren. Lieven Maesschalck geeft advies om het risico op blessures zo veel mogelijk te beperken. © Carline Vandercruyssen / Jan De Meuleneir

“De meest voorkomende knieblessures zijn overbelasting van de kniepees en trauma’s”: topkinesist Lieven Maesschalck geeft advies

Het is een van onze meest belaste en dus ook meest kwetsbare gewrichten: onze knieën krijgen het hard te verduren. Zeker wie veel loopt of een andere impactsport doet, ziet het risico op knieproblemen stijgen. “Het beste wat je kan doen, is de spieren rondom je knieën zo veel mogelijk trainen”, zegt  kinesist Lieven Maesschalck. Hij legt uit hoe je dat het best aanpakt. 

 1. "Steeds meer mensen spelen padel, maar kinesisten zien daardoor ook meer blessures": met deze oefeningen kan je ze voorkomen
  PREMIUM

  "Steeds meer mensen spelen padel, maar kinesisten zien daardoor ook meer blessures": met deze oefeningen kan je ze voorkomen

  Enkelletsels, spierscheuren en overbelaste knieën: sinds Vlaanderen massaal is beginnen padellen, is ook het aantal blessures eigen aan deze sport behoorlijk gestegen. “Ook mensen zonder basisconditie spelen padel. En hoe minder goed je conditie, hoe groter de kans op blessures”, waarschuwt topkinesist Lieven Maesschalck. Gelukkig zijn er eenvoudige oefeningen die je thuis kan doen om je hiertegen te beschermen.
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 1. ‘Slimme lamp’ helpt bejaarden langer thuis te wonen: “Onze AI-modellen wéten wanneer iemand valt”
  PREMIUM

  ‘Slimme lamp’ helpt bejaarden langer thuis te wonen: “Onze AI-modellen wéten wanneer iemand valt”

  Het Belgische bedrijf Nobi uit Wilrijk installeert slimme lampen bij oude mensen, zodat ze langer thuis kunnen wonen. De toestellen detecteren met een camera of radar wanneer de bewoner valt en verwittigen meteen een familielid, zodat ze niet urenlang op een koude vloer moeten wachten op hulp. Florke, een dame van 85, liet zo’n lamp installeren: “Het is vooral voor mijn dochters gemoedsrust dat we de lamp hier hebben geplaatst”, vertelt ze.
 2. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.