Professor dr. Dominique Vandijck
Volledig scherm
PREMIUM
Professor dr. Dominique Vandijck © Getty Images / Eric Lalmand

De lelies en de kat, de plas in het veld en zwarte chocolade: 10 verrassende dingen en plekken rondom je huis die (ook) giftig zijn

Kan het dat een romantisch bedje toch giftig is? En dat je moet opletten voor plassen in de buurt van je huis? Ja, dat kan. Want vergif is niet altijd rattengif of de antivries waar je kind van kan drinken. Professor dr. Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum, geeft een overzicht van tien andere giftige dingen en plekken waar je waarschijnlijk niet direct bij stilstaat.

 1. Leveringen van elektrische Toyota bZ4X voor onbepaalde tijd uitgesteld: wat als je er een hebt besteld?
  PREMIUM

  Leveringen van elektri­sche Toyota bZ4X voor onbepaalde tijd uitgesteld: wat als je er een hebt besteld?

  Begin zomer lanceerde Toyota de bZ4X, eerste elektrische auto van het merk. Een model waar al lang en met hoge verwachtingen naar werd uitgekeken. Ondertussen zijn we bijna oktober en rijdt de bZ4X nog altijd niet rond. De levering van bestelde exemplaren is voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Klanten die een bZ4X besteld hebben, kunnen aanspraak maken op een vervangwagen”, laat Toyota weten. Maar wat is er precies aan de hand met de eerste EV van Toyota? Onze autospecialisten trokken op onderzoek.
 2. Na opschudding in VS over mogelijk giftige vlooienband: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooienseizoen begonnen is?
  PREMIUM

  Na opschud­ding in VS over mogelijk giftige vlooien­band: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooiensei­zoen begonnen is?

  De ook bij ons verkrijgbare Seresto-vlooienband ligt in de VS onder vuur omdat er honderden sterfgevallen van huisdieren aan toegeschreven worden. Wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je kat of hond doeltreffend én veilig tegen vlooien en teken wil beschermen? “Geef nooit een middel voor een kleine hond aan een kat”, is maar één van de gouden tips van prof. Mathias Devreese (UGent) voor het aanbrekende vlooien- en tekenseizoen.
 1. Experts waarschuwen voor lage luchtvochtigheid in huis door winterprik: “Haal een luchtbevochtiger in huis”
  PREMIUM

  Experts waarschu­wen voor lage luchtvoch­tig­heid in huis door winterprik: “Haal een luchtbe­voch­ti­ger in huis”

  Een hoge luchtvochtigheid in huis, bemoeilijkt de verspreiding van het coronavirus, aldus professor Lode Godderis (KU Leuven). Maar doordat onze verwarming nu overuren klopt, droogt de binnenlucht erg sterk uit. En dat heeft nog gevolgen voor je gezondheid. Hoe weet je nu of de lucht in je woning te droog of te vochtig is? En moeten we nu massaal luchtbevochtigers aankopen? Longarts Ann-Marie Morel en professor bouwfysica Dirk Saelens geven advies.