Erik Van Looy liet kunstlenzen plaatsen. Oogarts Guy Sallet legt uit hoe die ingreep in zijn werk gaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Erik Van Looy liet kunstlenzen plaatsen. Oogarts Guy Sallet legt uit hoe die ingreep in zijn werk gaat. © SBS/rv

“De ingreep kost veel geld, maar op lange termijn ben je veel goedkoper af”: nieuwe oogtechnieken corrigeren zowel het zicht dichtbij als van ver

Wie zijn bril beu is, maar te oud is om zijn ogen te laseren, kan kunstlenzen laten plaatsen. ‘De slimste mens’-presentator Erik Van Looy liet zijn bril alvast door deze lenzen vervangen. “Ze kosten wel wat, maar het grote voordeel is dat ze een heel leven meegaan én dat je nooit meer een dure bril hoeft te kopen”, zegt oogarts Guy Sallet. Hij bespreekt de ingreep en mogelijke risico’s. 

 1. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.
 2. Elk jaar bijna 100.000 operaties aan cataract: oogarts legt uit wat je kan doen om het te voorkomen en wat de risicofactoren zijn
  PREMIUM

  Elk jaar bijna 100.000 operaties aan cataract: oogarts legt uit wat je kan doen om het te voorkomen en wat de risicofac­to­ren zijn

  Cataract, of het wazig worden van de ooglens, is een van de talrijke kwaaltjes die hoort bij ouder worden. In ons land worden jaarlijks bijna 100.000 cataractoperaties uitgevoerd. Wie loopt het meest risico? Hoe kan je het voorkomen en hoe wordt het behandeld? Oogarts Luc Van Os geeft uitleg. “De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt wisselt sterk, maar onbehandeld wordt het alleen maar erger.”
 3. Mag je zwemmen met je lenzen in? Oogexpert waarschuwt: “Horrorverhalen over infecties die je online leest, zijn waar”
  PREMIUM

  Mag je zwemmen met je lenzen in? Oogexpert waarschuwt: “Horrorver­ha­len over infecties die je online leest, zijn waar”

  Niets voelt bij warme temperaturen zo zalig als een frisse duik in het zwembad van je hotel of in de woeste baren van de zee. En dan kopje-onder gaan, spartelen en weer boven water komen. Vrijheid, blijheid, vakantie. Alleen: pas toch maar op als je lenzen draagt. “Water en lenzen gaan absoluut niet samen”, benadrukt professor dr. Carina Koppen, diensthoofd Oogheelkunde aan het UZ Antwerpen.