Woonexpert Bjorn Cocquyt.
Volledig scherm
PREMIUM
Woonexpert Bjorn Cocquyt. © Wouter Van Vooren / Grégoire De Poorter

De ene schatting is gratis, de andere kost 300 euro: wat is de beste optie als je je huis verkoopt en waarin zit het verschil?

Vanaf 2022 is een schatting verplicht om een lening te krijgen als je een huis koopt. De bank mag die uitvoeren op basis van statistieken. Maar als je je huis verkoopt, gebeurt de waardebepaling veel gedetailleerder. Je kunt daarvoor aankloppen bij vier verschillende partijen, die allemaal hun eigen manier van werken hebben. Onze woonexpert Björn Cocquyt lijst hun methodes op zodat je weet waarom je voor wie moet kiezen.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Banken moeten voortaan uw droomhuis schatten voor u een lening krijgt: worden woningen eindelijk goedkoper? 7 vragen beantwoord
  PREMIUM

  Banken moeten voortaan uw droomhuis schatten voor u een lening krijgt: worden woningen eindelijk goedkoper? 7 vragen beantwoord

  Wie binnenkort bij de bank aanklopt voor een lening om een woonst te kopen, zal dat huis of appartement eerst moeten laten schatten. De bank gaat enkel nog een krediet verstrekken op basis van de echte waarde van de woonst, en dus niet op basis van de - tegenwoordig veel te hoge - aankoopprijs. De nieuwe richtlijn is bedoeld om huizen goedkoper te maken. Maar zal dat ook echt gebeuren? Drie experts laten er hun licht op schijnen.
 1. Anouk (35) en Jan (39) kochten voor een prikje een brasserie en bouwden ze om tot woon- en werkruimte: hoeveel is hun woning nu waard?
  PREMIUM

  Anouk (35) en Jan (39) kochten voor een prikje een brasserie en bouwden ze om tot woon- en werkruimte: hoeveel is hun woning nu waard?

  Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij samen met Steven Plompen van Copandi een woning in de schaduw van de Mechelse Sint-Romboutstoren. De eigenaars kochten het gebouw met een brasserie en een flat voor 309.000 euro en verbouwden het tot een kantoor op de benedenverdieping en een duplex van 220 m² met prachtig dakterras. Hoeveel krijgen ze bij een eventuele verkoop?