De beste droogkasten: dit zijn onze aanraders
MultimediaDe was ophangen aan de draad en geduldig wachten tot die opdroogt is misschien beter voor het milieu, maar het is niet altijd even praktisch in de koudere tijd van het jaar, noch voor grotere huishoudens. Een droogkast blijft voor veel gezinnen dus een must-have. Onze techredacteur belicht de belangrijkste zaken om op te letten bij een aankoop.
Delen per e-mail
Let op je energiefactuur
De leuze ‘goedkoop is duurkoop’ gaat absoluut op voor droogkasten, als je bijvoorbeeld ook de energiekosten in rekening brengt. Droogkasten hebben meer energie nodig dan veel andere grote huishoudtoestellen. Ze verbruiken zo’n één tot twee kilowattuur aan energie per droogbeurt, wat gemiddeld nog iets meer is dan bij een vaatwasser. Let dus op het energielabel. A+ is een minimum, en de betere keuzes hebben eerder het allerhoogste A+++-label. Die zijn natuurlijk wel iets duurder, maar je recupereert het verschil in principe via een lagere energiefactuur.
Wel opgelet: vanaf 1 maart komt er een drastische wijziging in de energielabels: de oude A+- tot A+++-noteringen verdwijnen, en in plaats daarvan komt er een nieuw stelsel dat opnieuw van A tot G. Die ‘reset’ betekent ook dat geen enkel apparaat dat vandaag op de markt is, ook niet die met de meeste plussen achter de A, een A-label in het nieuwe stelsel zal krijgen: dat is voorbehouden aan toekomstige, nog zuinigere apparaten. Dat kan vanaf maart dus wel eventjes voor verwarring zorgen. Lees hier meer over de nieuwe energielabels.
Ga voor een warmtepompdroger
Er zijn grosso modo drie types droogkasten: warmtepompdrogers, condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Die twee laatste zijn wat verbruik betreft eigenlijk niet meer van deze tijd. Bij een warmtepompdroger haalt de warmtepomp in het toestel het vocht uit je wasgoed met behulp van hete lucht, die vervolgens verdampt in een ingebouwde tank. Daardoor is het drogingsproces ook veel energie-efficiënter.
Vulgewicht: hoeveel en vaak moet je was drogen?
Een element dat voor iedere gebruiker en diens thuissituatie verschillend is, is hoe groot de machine moet zijn. Voor een gemiddeld gezin (met één of twee kinderen) is een vulgewicht van 7 tot 9 kilogram ideaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat zo veel mogelijk wasgoed in één beurt wordt gedroogd, zonder dat je ook weer te veel overschot hebt. Bij kleine huishoudens loont het om naar toestellen met een vulgewicht onder de 7 kilo te kijken, bij grote gezinnen is eentje met een capaciteit van meer dan 9 kilo handig. Het loont om daarop te letten, want het bepaalt hoeveel plaats je toestel zal innemen én ook weer hoeveel energie het verbruikt.
Vochtsensor
Ook een vochtsensor kan een extra energiebesparing betekenen. Zo’n sensor voelt wanneer je was droog is, en laat het toestel niet langer draaien dan echt nodig is. Het is een technologie die ondertussen zo goed als standaard is, zeker wanneer je voor toestellen gaat die al aan de bovengenoemde criteria voldoen.
Opfrisprogramma
Minder bekend: sommige wasdrogers hebben een speciaal verluchtingsprogramma voor muffe kleren. Die hebben misschien nog geen wasbeurt nodig, maar hebben wel bijvoorbeeld de geur van een vuurkorf of sigaretten geabsorbeerd. Met een opfrisprogramma in de wasdroger hoeven ze (nog) niet volledig te worden gewassen.
Onze aanraders
1. AEG FiberPro T9DENS87
Prijs: 950 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 177kWh. Energiekosten per jaar: 35,40 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 63dB. Bekijk hier de AEG FiberPro T9DENS87.
2. LG RC80U2AV0Q
Prijs: 700 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 176kWh. Energiekosten per jaar: 35,20 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 64dB. Bekijk hier de LG RC80U2AV0Q.
3. Siemens iQ700 WT47W5E7NL
Prijs: 850 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 176kWh. Energiekosten per jaar: 35,20 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 62dB. Bekijk hier de Siemens iQ700 WT47W5E7NL.
Op zoek naar een ander model? Bekijk hier nog meer goed beoordeelde wasdrogers.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Jobs
Gebrek aan verpleegkundigen blijft ons parten spelen: 5 verklaringen
De verpleegkundige is een vaste klant in de top 10 van meest hardnekkige knelpuntberoepen. Mede door de coronacrisis is nog extra duidelijk geworden hoe problematisch dat is. De laatste stand van zaken: 1.466 openstaande vacatures bij de VDAB, tegenover 610 werkzoekenden (cijfers voor eind februari). Jobat.be ging op zoek naar een verklaring. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
-
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
Werkplek
Werken tijdens de ramadan: wat zijn je rechten en plichten?
Van dinsdagavond 13 april tot woensdagavond 12 mei is het ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Eten en drinken kan dan enkel na zonsondergang. Niét tijdens de lunchpauze dus, of als je je even flauw voelt op het werk. Is het dan geen optie om de middagpauze en te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag? Of zijn er andere maatregelen mogelijk om werk en geloof optimaal te combineren? Jobat.be vroeg het aan een juridisch expert van SD Worx. -
Sparen
Zo spaar je als twintiger 132.394 euro bijeen via pensioensparen
Pensioensparen klinkt bij veel jongeren niet als muziek in de oren. Maar hoe vroeger je eraan begint, hoe groter je spaarpot later. Spaargids.be berekende hoeveel pensioensparen je kan opleveren. Eén ding kunnen we al verklappen: goed begonnen is half gewonnen! -
Multimedia
Zo zet je je smartphone als fototoestel in
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen behaal je het beste resultaat!