De beste droogkasten: dit zijn onze aanraders
MultimediaDe was ophangen aan de draad en geduldig wachten tot die opdroogt is misschien beter voor het milieu, maar het is niet altijd even praktisch in de koudere tijd van het jaar, noch voor grotere huishoudens. Een droogkast blijft voor veel gezinnen dus een must-have. Onze techredacteur belicht de belangrijkste zaken om op te letten bij een aankoop.
Delen per e-mail
Let op je energiefactuur
De leuze ‘goedkoop is duurkoop’ gaat absoluut op voor droogkasten, als je bijvoorbeeld ook de energiekosten in rekening brengt. Droogkasten hebben meer energie nodig dan veel andere grote huishoudtoestellen. Ze verbruiken zo’n één tot twee kilowattuur aan energie per droogbeurt, wat gemiddeld nog iets meer is dan bij een vaatwasser. Let dus op het energielabel. A+ is een minimum, en de betere keuzes hebben eerder het allerhoogste A+++-label. Die zijn natuurlijk wel iets duurder, maar je recupereert het verschil in principe via een lagere energiefactuur.
Wel opgelet: vanaf 1 maart komt er een drastische wijziging in de energielabels: de oude A+- tot A+++-noteringen verdwijnen, en in plaats daarvan komt er een nieuw stelsel dat opnieuw van A tot G. Die ‘reset’ betekent ook dat geen enkel apparaat dat vandaag op de markt is, ook niet die met de meeste plussen achter de A, een A-label in het nieuwe stelsel zal krijgen: dat is voorbehouden aan toekomstige, nog zuinigere apparaten. Dat kan vanaf maart dus wel eventjes voor verwarring zorgen. Lees hier meer over de nieuwe energielabels.
Ga voor een warmtepompdroger
Er zijn grosso modo drie types droogkasten: warmtepompdrogers, condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Die twee laatste zijn wat verbruik betreft eigenlijk niet meer van deze tijd. Bij een warmtepompdroger haalt de warmtepomp in het toestel het vocht uit je wasgoed met behulp van hete lucht, die vervolgens verdampt in een ingebouwde tank. Daardoor is het drogingsproces ook veel energie-efficiënter.
Vulgewicht: hoeveel en vaak moet je was drogen?
Een element dat voor iedere gebruiker en diens thuissituatie verschillend is, is hoe groot de machine moet zijn. Voor een gemiddeld gezin (met één of twee kinderen) is een vulgewicht van 7 tot 9 kilogram ideaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat zo veel mogelijk wasgoed in één beurt wordt gedroogd, zonder dat je ook weer te veel overschot hebt. Bij kleine huishoudens loont het om naar toestellen met een vulgewicht onder de 7 kilo te kijken, bij grote gezinnen is eentje met een capaciteit van meer dan 9 kilo handig. Het loont om daarop te letten, want het bepaalt hoeveel plaats je toestel zal innemen én ook weer hoeveel energie het verbruikt.
Vochtsensor
Ook een vochtsensor kan een extra energiebesparing betekenen. Zo’n sensor voelt wanneer je was droog is, en laat het toestel niet langer draaien dan echt nodig is. Het is een technologie die ondertussen zo goed als standaard is, zeker wanneer je voor toestellen gaat die al aan de bovengenoemde criteria voldoen.
Opfrisprogramma
Minder bekend: sommige wasdrogers hebben een speciaal verluchtingsprogramma voor muffe kleren. Die hebben misschien nog geen wasbeurt nodig, maar hebben wel bijvoorbeeld de geur van een vuurkorf of sigaretten geabsorbeerd. Met een opfrisprogramma in de wasdroger hoeven ze (nog) niet volledig te worden gewassen.
Onze aanraders
1. AEG FiberPro T9DENS87
Prijs: 950 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 177kWh. Energiekosten per jaar: 35,40 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 63dB. Bekijk hier de AEG FiberPro T9DENS87.
2. LG RC80U2AV0Q
Prijs: 700 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 176kWh. Energiekosten per jaar: 35,20 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 64dB. Bekijk hier de LG RC80U2AV0Q.
3. Siemens iQ700 WT47W5E7NL
Prijs: 850 euro
Kenmerken: Energieverbruik per jaar: 176kWh. Energiekosten per jaar: 35,20 euro. Energieklasse: A+++. Droogmodel: Warmtepompdroger. Laadvermogen: 8kg. Geluidssterkte (max.): 62dB. Bekijk hier de Siemens iQ700 WT47W5E7NL.
Op zoek naar een ander model? Bekijk hier nog meer goed beoordeelde wasdrogers.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
PREMIUM
Fiscaal expert waarschuwt voor belastingen op woon-werkverkeer: “Wie straks voor ander vervoermiddel dan auto kiest, kan veel besparen”
-
PREMIUM
Waarom "sportief vermageren" het beste is, en je om gezond te blijven ook geregeld moet zondigen. Het verrassende advies van de voedingsexperte van Greg Van Avermaet en Nafi Thiam
-
-
PREMIUM
Naar zee, maar liever niet flaneren op drukke dijk? Dit zijn de tofste uitjes voor deze paasvakantie
-
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
PREMIUM
Zin om zelf groenten en fruit te kweken? Onze tuinexperte geeft advies voor beginnende moestuiniers
-
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.