Dermatoloog Thomas Maselis (rechts) legt uit hoe je luizen bestrijdt.
Volledig scherm
PREMIUM
Dermatoloog Thomas Maselis (rechts) legt uit hoe je luizen bestrijdt. © Getty Images, Photo News

Daar zijn de luizen weer: dermatoloog geeft strijdplan tegen vieze (en vervelende) beestjes

Splinternieuwe boekentassen, perfect gekafte boeken, ­glimmende najaarsschoentjes… én luizen. Daar zijn die verschrikkelijke beestjes weer. Komt jouw kleuter straks ook met een jeukende hoofdhuid naar huis? Dan hoef je je daar alvast niet voor te schamen. “Het heeft niets met een slechte hygiëne te maken”, aldus dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit waar luizen vandaan komen, hoe ze overgedragen worden en — het belangrijkste — hoe je ze ook weer weg krijgt.

  1. Welke smeersalade is het gezondst? Diëtiste test 15 varianten: "Minder suiker op de ingrediëntenlijst zorgt soms voor amper 10 kcal minder per boterham”
    PREMIUM

    Welke smeersala­de is het gezondst? Diëtiste test 15 varianten: "Minder suiker op de ingrediën­ten­lijst zorgt soms voor amper 10 kcal minder per boterham”

    Tijdens het telewerken smeren we nog steeds massaal zelf een boterham of broodje voor de lunch, in plaats van er eentje te bestellen. Het populairste beleg hiervoor blijken smeersalades te zijn. Liefst 8 op 10 Belgen haalt er regelmatig in huis. Vooral klassiekers als kip curry, tonijn en krabsalade vallen in de smaak. Maar zijn die ook een gezonde keuze? Diëtiste Sanne Mouha nam de ingrediënten van een aantal merken onder de loep. “Vaak is meer dan de helft van een salade olie, en minder dan de helft dus vlees, vis of groenten.”