Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
EnergieDe grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur.
Delen per e-mail
Als coöperant bent u – naar analogie met beursgenoteerde bedrijven – voor een deeltje mede-eigenaar van een energieleverancier. Een belangrijk verschil met de aandelenmarkten is dan weer dat de waarde van coöperatieve aandelen in principe niet wijzigt.
De centen van de coöperanten helpen om projecten voor groene stroom te financieren: van zonnepanelen over windmolens tot waterkrachtcentrales. De coöperant verbruikt in de meeste gevallen de energie die de hernieuwbare bronnen opwekken, al is dat niet altijd verplicht. Die aanpak zorgt ervoor dat de coöperatieve energieleveranciers - volgens de rangschikking van Greenpeace - tot de meest groene energieleveranciers van België horen.
Alle coöperaties samen vertegenwoordigen voorlopig wel maar een beperkt deel van de markt. Ecopower is de grootste speler in Vlaanderen met een marktaandeel van 1,40%.
Wat betekent het voor uw portefeuille?
Energie 2030 is de enige coöperatie die het hele land bedient. U kan er intekenen vanaf een bedrag van 1.000 euro. De coöperanten ontvingen vorig jaar een dividend van 2%. Een simulatie via Mijnenergie.be op 11 februari leert ons dat een Antwerps gezin bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh een stroomfactuur van 855,04 euro betaalt. Qua prijs zit dat ergens pal in het midden van de energiemarkt.
Aspiravi Energy bundelt de coöperaties Limburg wind cvba en Aspiravi Samen cvba. Limburg wind cvba keerde vorig jaar aan zijn meer dan 7.000 coöperanten een dividend van 3,75% uit. Voor de 3.500 coöperanten van Aspiravi Samen cvba was een dividend van 3,25% weggelegd. U betaalt er een jaarlijkse factuur van 872,69 euro.
Ecopower verenigt meer dan 60.000 burgers die groene, Belgische energie produceren. Een Ecopower-aandeel kost 250 euro. Coöperanten ontvingen er vorig jaar een dividend van 2%. Ecopower biedt met 831,16 euro het goedkoopste jaartarief van alle coöperaties op de Vlaamse energiemarkt.
Wase Wind levert – zoals de naam al doet vermoeden – groene stroom aan coöperanten uit het Waasland en de ruime omgeving. De coöperatie slaagde er net als de voorgaande jaren in om een dividend van 5,50% uit te keren. Bij een gemiddeld energieverbruik betaalt u een jaarfactuur van 843,75 euro.
Geen prijsbrekers, andere profilering
Als we nu de coöperatieve leveranciers vergelijken met het algemene energieaanbod, dan bevinden de elektriciteitsprijzen er zich enkele tientallen euro’s boven het goedkoopste aanbod van 750,15 euro per jaar. Coöperaties profileren zich dan ook niet als échte prijsbrekers, maar proberen u als consument eerder te overtuigen met een participatie in groene investeringen en een aantrekkelijk dividend. Ook goed om te weten: tijden de coronacrisis slaagden de coöperatieve leveranciers erin om hun dividend te handhaven.
Lees meer op Mijnenergie:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUM
Van plan om te barbecueën dit weekend? Grillmaster Peter De Clercq legt uit welk toestel de beste smaak verzekert
-
PREMIUM
Johan Verstreken (56) laat in zijn portemonnee kijken: “Na de scheiding van mijn ouders leefden we in armoede”
-
-
Solliciteren
De zin en onzin van spontaan solliciteren: enkele tips
Een spontane of vrije sollicitatie is een beetje een sprong in het duister. Je kan je dan ook afvragen of het wel zin heeft om je kostbare tijd erin te steken. Jobat.be bekijkt hoe je zo’n sollicitatie aanpakt en waar je allemaal rekening mee moet houden. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
Heeft Covid-19 invloed op mijn autoverzekering?
Mondmaskers, handgels, sociale bubbels, avondklok… Jammer genoeg zullen we hiermee nog een tijdje moeten leven. De coronapandemie heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. We blijven met z’n allen meer in ons kot, werken vaak vanuit onze homeoffice, dus onze auto staat ook vaker stil. Kan ik hier een voordeel mee doen en besparen op mijn autoverzekering? Het antwoord is volmondig: ja! Independer.be legt het je uit.