Tuinexperte Laurence Machiels (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Tuinexperte Laurence Machiels (rechts). © Steven Richardson

Composthoop in je tuin: wat mag er wel, en vooral niet op? “Goede compost stinkt nooit”

Heel wat mensen met een tuin composteren hun eigen groenafval. Maar wat mag er wel en niet op de composthoop? Hoeveel plaats heb je nodig? En hoelang duurt het voor je compost ‘klaar’ is? “Alles zomaar op een hoop gooien, werkt niet.” Onze tuinexperte Laurence Machiels geeft advies.

10 reacties

 • Koen Huyck

  1 maand geleden
  Ik gooi alles op mijn composthoop, ook alle etensresten. Mijn kippen eten wat ze willen en de rest verteert er wordt compost.
 • Geens Rik

  1 maand geleden
  Kweekplaats voor ratten en muizen. Groene GFT bak die iedere week opgehaald wordt is dan ook veel makkelijker en voorkomt ratten en muizenplaats.
 • Bernard Dieryck

  1 jaar geleden
  Goede compost mag zdeket stinken
 • Denis Dumolin

  1 jaar geleden
  Denis Dumolin compostmeester met getuigschrift. Als men een vat niet correct opstart, grote kans op een mislukking. De gaatjes in, de bodemplaat moeten zolang mogelijk vrij blijven. Men moet streven naar een vochtgehalte van +/- 50%, te weten dat afval van groenten en fruit 60 à 80% vocht bevat. Beter te droog en luchtig !! dan te nat, te nat gaat men de niet verteerbare en stinkende kant op, anaërobe werking. Bij droog gehalte mag men benevelen, geen water in gieten.
 • birgit vanderest

  1 jaar geleden
  Ik hoop dat mijn buur dit leest. Enkel kattestront wordt echt geen compost en stinkt enorm. Het trekt alleen strontvliegen aan, en dat wil ik ook niet
 1. Je tuin (her)aanleggen? Onze tuinexperte toont de mogelijkheden én berekent wat het je kost: “Bespaar nóóit op een architect”
  PREMIUM

  Je tuin (her)aanleggen? Onze tuinexper­te toont de mogelijkhe­den én berekent wat het je kost: “Bespaar nóóit op een architect”

  Je droomt van een nieuwe tuin maar je weet totaal niet hoe eraan te beginnen? “Schakel een tuinaannemer in, voer desnoods de werken gespreid over de jaren uit”, adviseert onze tuinexperte Laurence Machiels. Maar hoe vind je de tuinaannemer van je dromen, op welk budget moet je rekenen en hoelang duurt het voor je van je nieuwe tuin kan genieten? Laurence rekent het voor jou uit en toont voorbeelden van enkele knappe projecten.
 2. Wil je maximaal genieten van je tuin, maar er zo weinig mogelijk werk aan hebben? Onze tuinexperte legt uit hoe je dat aanpakt
  PREMIUM

  Wil je maximaal genieten van je tuin, maar er zo weinig mogelijk werk aan hebben? Onze tuinexper­te legt uit hoe je dat aanpakt

  Wil je ook graag flink investeren in je tuin? Je bent niet alleen, zo blijkt uit onze recentste woonenquête. Genieten en gezelligheid staat voorop, aan werken in de tuin willen we liever niet te veel tijd besteden. Wat kun je allemaal doen om je tuin nog onderhoudsvriendelijker te maken en er langer van te genieten? Onze tuinexperte Laurence Machiels geeft advies. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.
 1. Onthutsende beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt
  Play

  Onthutsen­de beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af