Tuinexperte Laurence Machiels (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Tuinexperte Laurence Machiels (rechts). © Steven Richardson

Composthoop in je tuin: wat mag er wel, en vooral niet op? “Goede compost stinkt nooit”

Heel wat mensen met een tuin composteren hun eigen groenafval. Maar wat mag er wel en niet op de composthoop? Hoeveel plaats heb je nodig? En hoelang duurt het voor je compost ‘klaar’ is? “Alles zomaar op een hoop gooien, werkt niet.” Onze tuinexperte Laurence Machiels geeft advies.

11 reacties

 • Dany van landegem

  1 maand geleden
  heb al jaren composthoop die goeie compost geeft. TIp : rijdt met de grasmachine over grote stukken groenafval tot ze klein zijn of gooi ze door een verhakselaar. alles composteert zeer snel
 • Koen Huyck

  3 maanden geleden
  Ik gooi alles op mijn composthoop, ook alle etensresten. Mijn kippen eten wat ze willen en de rest verteert er wordt compost.
 • Geens Rik

  3 maanden geleden
  Kweekplaats voor ratten en muizen. Groene GFT bak die iedere week opgehaald wordt is dan ook veel makkelijker en voorkomt ratten en muizenplaats.
 • Bernard Dieryck

  1 jaar geleden
  Goede compost mag zdeket stinken
 • Denis Dumolin

  1 jaar geleden
  Denis Dumolin compostmeester met getuigschrift. Als men een vat niet correct opstart, grote kans op een mislukking. De gaatjes in, de bodemplaat moeten zolang mogelijk vrij blijven. Men moet streven naar een vochtgehalte van +/- 50%, te weten dat afval van groenten en fruit 60 à 80% vocht bevat. Beter te droog en luchtig !! dan te nat, te nat gaat men de niet verteerbare en stinkende kant op, anaërobe werking. Bij droog gehalte mag men benevelen, geen water in gieten.