Carrièreswitch: deze tips helpen je op weg
GroeienAls er één positieve bijwerking bestaat van de gezondheidscrisis, is het dat het verplichte binnenblijven een hoop ruimte geeft om na te denken. Stilstaan bij jezelf en je carrière brengt je mogelijk tot de conclusie dat je het allemaal anders wil in de toekomst. Staat een carrièreswitch op je verlanglijstje? Jobat.be helpt je op weg met deze tips.
Delen per e-mail
Bestel loopbaancheques
Het stuur van je loopbaan omgooien doe je niet zomaar. Er gaat meestal heel wat denkwerk en voorbereiding aan vooraf. Voor je je huidige baan opzegt, dien je eerst goed te weten wat je wilt. Voor veel mensen is dat trouwens net zo moeilijk op hun 50ste als op hun 15de. Je kan lijstjes maken met de respectievelijke voor- en nadelen, online oriëntatietesten afleggen of alvast starten met het definiëren van wat je niet wil. Raak je er zelf echter niet uit of twijfel je of je bijvoorbeeld over de juiste capaciteiten beschikt, is het verstandig een loopbaancoach onder de arm te nemen.
Van plan om je huidige job op te zeggen? Bereken hier je opzegtermijn.
Duik in de boeken
Besluit je een nieuwe richting in te slaan, zal je hoogstwaarschijnlijk moeten bijscholen. Bekijk welke kennis/skills en certificaten of diploma’s je nodig hebt om op te starten. Via een cursus en/of stage proef je alvast van de job van je dromen en maak je je de kneepjes eigen. Het aanbod loopt van korte workshops tot diepgravende studies in avond- of volwassenenonderwijs of zelfs aan de universiteit of hogeschool. Voor sommige knelpuntberoepen krijg je mogelijk meteen een contract en leer je alles ‘on the job’. Behoud je voorlopig je huidige job, ga dan na of je aanspraak maakt op betaald educatief verlof of opleidingskrediet. Onder bepaalde voorwaarden krijg je extra vrijaf voor het volgen van een erkende opleiding en hangt daar ook een financiële compensatie aan vast.
Shortcuts
Check ook of er een kortere weg is naar die beoogde functie. Speel de skills en ervaring die je reeds hebt opgedaan uit, want wellicht heb je kwaliteiten ontwikkeld die ook in een geheel ander beroep van pas komen. Je netwerk kan in dit opzicht eveneens goud waard zijn. Steek je licht op bij mensen die werken in het domein waar jij ook wilt belanden. Ze kunnen je voorstellen aan sleutelpersonen of helpen met goede raad en zijn mogelijk zelfs op de hoogte van openstaande posities nog voor daar een vacature voor verschijnt.
Praktijkervaring
Durf je niet meteen in het duister te springen, maak de switch dan geleidelijk aan. Informeer of je binnen je huidige organisatie misschien kunt evolueren naar de baan van je dromen. Is dit niet mogelijk kan je alvast vrijwilligerswerk doen of een flexi-job of deeltijdse betrekking opnemen in de sector en/of het vakgebied dat je voor ogen hebt. Zo doe je praktijkervaring op en verschaf je jezelf een realitycheck wat betreft je droombaan. Je ontdekt op eigen tempo of de job echt iets voor jou is en je niet tegen dezelfde problemen stuit als in je huidige baan.
Switchen is in
Een carrièreswitch vraagt om een portie durf en doorzettingsvermogen. Heb je alles op een rijtje gezet, blijf dan niet eindeloos mijmeren, maar treed in actie. Stel een plan van aanpak op en koppel dit aan de nodige deadlines. Besef dat een omschakeling tijd, energie en geld kost. Houd hier rekening mee maar geef zeker niet te snel op. Je bent trouwens niet de enige die het over een andere boeg wil gooien. Volgens een studie van rekruteringsbureau Hays hadden 8 op de 10 ondervraagden het voorbije jaar de intentie om professioneel te schakelen. Vooral jongere werknemers willen liefst eerst nog wat jobhoppen voor ze ergens settelen.
Waar moet je rekening mee houden als je zelf je ontslag indient? Lees hier praktische tips in onze e-gids.
Lees ook:
Bron: jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Is een wederopname van je woonlening interessant? Geldexpert Pascal Paepen: “Goedkoop, maar niet zonder risico’s”
Wij Belgen zijn kampioen in het recycleren. Maar wist je dat je ook vrij eenvoudig je woonlening kan recycleren? “Je leent dan opnieuw het bedrag dat je al hebt terugbetaald, of een deel ervan”, zegt onze financieel expert Pascal Paepen. En dat heeft zo zijn voordelen, al zijn er ook valkuilen aan verbonden. De geldexpert licht toe of een wederopname van een hypotheeklening interessant is voor jou. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
58
1 op de 3 heeft last van lichte bijwerkingen coronavaccin: “Niet panikeren, dit is normaal”
-
PREMIUM220
In België verdwijnt 52% van loonmassa in staatskas, in Nederland slechts 37%. Werkexpert: “Overheid neemt veel maar geeft weinig terug”
-
PREMIUM
Sauna, massagebad of stoomcabine? Onze woonexpert legt uit hoe je van je badkamer een heerlijke wellnessplek maakt én wat het je kost
Voor 90 procent van onze lezers is hun woning sinds corona meer dan ooit een plek om te ontspannen. Welnessen is een van dé manieren om dat te doen. Verkopers van sauna’s, infraroodcabines, stoomdouches en massagebaden deden het voorbije jaar dan ook gouden zaken. Zo’n thuiswellness is er voor elk budget en kan in vrijwel elke badkamer. Onze woonexpert Björn Cocquyt somt de verschillende mogelijkheden op en legt uit hoe je ze in huis haalt. Meer advies over (ver)bouwen vind je in onze bouwgids.