Werkexpert Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert. © Getty Images, Photonews / Gregory Van Gansen

Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlander 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?

Als we naar een minimumpensioen van 1.500 euro willen, moeten we dan echt allemaal langer werken? Onze werkexpert Stijn Baert merkt alvast op dat Belgen met een gemiddelde loopbaanduur van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Moeten we ons zorgen maken over onze toekomst? En hoe blijf je langer fit op de arbeidsmarkt? “Het probleem is dat we tegelijk laat beginnen werken en er vroeg mee ophouden, maar tussen onze 25 en 50 jaar veel te hard gaan.”

182 reacties

 • Eli Bos

  2 dagen geleden
  Als IEDERE Belg effectief en echt 34 jaar werkt dan geraken we er WEL. Maar sommigen werken 0 jaar en anderen zullen 45 jaar moeten werken. Daar zit het probleem.
 • Patrick De Pauw

  3 dagen geleden
  Waltertje, leraars gaan niet vlugger op pensioen dan anderen. Bij de feiten blijven hé.
 • Andy Staelens

  6 dagen geleden
  Mijn carierre gaat anders minstens 43 jaar duren, meneer de "werkexpert".
 • walther truyens

  2 weken geleden
  Ja bij NMBS op 56 jaar met pensioen , leraars ook al vroeger op pensioen , leger , politie en de privé die hebben niet eens zware beroepen , alleen bij de overheid is ploegenwerk een zwaar beroep . Denk daar maar eens over na meneer Baert .
 • Leo Legrelle

  2 weken geleden
  Ik ben nochtans ook al 41 jaar bezig en men verwacht dat ik er nog 7 bij mag doen om een volwaardig pensioen te krijgen. Op mijn 66e zal ik dan een carrière hebben gehad van 47 jaar !! En nu jullie met 34 jaartjes...
 1. Werkexpert Stijn Baert heeft één belangrijke conclusie na 2020: “Arbeidsmarktbeleid moet een Vlaamse bevoegdheid worden”
  PREMIUM

  Werkexpert Stijn Baert heeft één belangrij­ke conclusie na 2020: “Arbeids­markt­be­leid moet een Vlaamse bevoegd­heid worden”

  Werkexpert Stijn Baert ruilde dit jaar zijn professorenkamer deeltijds voor het epicentrum van de politiek. Hij adviseerde de Vlaamse Regering over haar economische relance. Daarbij trok hij soms grote ogen, bijvoorbeeld toen bleek dat Vlaanderen haar tijdelijk werklozen gewoonweg niet kon bijscholen omdat de VDAB niet wist wie ze waren. De conclusie is voor hem duidelijk: “De kijk op de arbeidsmarkt boven en beneden de taalgrens is zo verschillend, dat hervormingsplannen vaak neerkomen op stilstand.”
 1. "Bierprotest" in Myanmar: betogers gieten bier over hun voeten
  Play

  "Bierpro­test" in Myanmar: betogers gieten bier over hun voeten

 2. Iedereen is gek op dit überschattig ottertje. En je ziet meteen waarom!
  Play

  Iedereen is gek op dit überschat­tig ottertje. En je ziet meteen waarom!