Rechts: belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: belastingexpert Michel Maus. © Getty Images, Steven Richardson

Bijklussen wordt voortaan anders belast: “Maar de regeling geldt niet voor iedereen”

“De kans dat het Grondwettelijk Hof deze regeling vernietigt, is reëel.” Voor bijklussen gelden sinds dit jaar nieuwe fiscale regels, maar die blijken niet voor iedereen dezelfde te zijn. Zo wordt niet elke klus evenveel belast. Onze fiscaal expert Michel Maus licht toe waarom dat een probleem kan zijn en wat er precies voor jou verandert. 

14 reacties

 • Ivan Willems

  2 weken geleden
  Nee, een bijklusser is iemand die graag een centje op zij zet voor zijn oude dag . En dan komt de staat die geld nodig heeft om de vele miljoenen die verkwist zijn door ministers als Deblock bij te passen. En die nutteloze 9 ministers van gezondheid bijvoorbeeld een riant loon te geven. Als België niet oppast beland het gelijk in het Capitool in Washington DC. Let op mijn woorden.
 • Danny Kimpe

  2 weken geleden
  Geef ons meer netto over in de maand voor die die gaan werken,dan moeten we geen klussen aanvaarden bij een ander.
 • Sjonny Martero

  2 weken geleden
  We betalen niet graag belastingen? Het gaat er over dat de rijken in verhouding het minst betalen. Dat klopt niet.
 • Wesley Meseure

  2 weken geleden
  Bijklussen man toch werk eerst eens zelf en klap dan van te werken u weet.niet eens wat.bij klussen is
 • Segers Ludo

  2 weken geleden
  bijklussen mag je aangeven als toevallige ontvangsten als dit toevallig is. Bij enige regelmaat zal dat niet meer lukken, merk op 1 keer per jaar is een regelmaat. Voordeel van de laatste mogelijkheid, aftrekbaarheid alle gerelateerde kosten op de omzet. Bij verlies is dat aftrekbaar op de andere beroepsinkomsten, en dan wordt het zeer lucratief. Bv. paardenhouders kunnen op die wijze hun hobby laten financieren voor 50% door andere belastingbetalers.
 1. “Scheiden met onderlinge toestemming kost zo'n 1.000 euro, voor de rechtbank ben je een veelvoud kwijt”: hoe voorkom je een vechtscheiding?
  PREMIUM

  “Scheiden met onderlinge toestem­ming kost zo'n 1.000 euro, voor de rechtbank ben je een veelvoud kwijt”: hoe voorkom je een vechtschei­ding?

  Net als in juni en juli 2020 schoten de Belgische echtscheidingscijfers in december flink de lucht in. Opmerkelijk: in alle gevallen vonden koppels de weg naar een de echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT), waar geen gerechtelijke procedure bij komt kijken. Maar hoe ga je nu echt als (bijna) vrienden uit elkaar? Hoe zorg je voor de beste regeling voor je kinderen? En hoe vermijd je financiële discussies? Twee experts helpen je op weg.
 2. Bart (55) en Sophie (47) investeerden 274.000 euro in hun Ardense vakantiewoning: hoeveel is ze waard bij een verkoop?
  PREMIUM

  Bart (55) en Sophie (47) investeer­den 274.000 euro in hun Ardense vakantiewo­ning: hoeveel is ze waard bij een verkoop?

  Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week stuurt hij makelaar Véronique Bastien van Wellimmo in Wellin naar een vakantiewoning in de Ardennen. Bart en Sophie kochten het pand voor 162.000 euro en stopten er nog eens 112.000 euro in voor renovatiewerken. Niet alleen om te genieten, maar ook als investering. Rendeert die ook?
 3. Hoeveel mag je verdienen als vrijwilliger? En wat moet je aangeven bij de belastingen? “Ene vrijwilliger is andere niet”
  PREMIUM

  Hoeveel mag je verdienen als vrijwilli­ger? En wat moet je aangeven bij de belastin­gen? “Ene vrijwilli­ger is andere niet”

  In ons land zijn honderdduizenden vrijwilligers actief bij verenigingen zonder winstoogmerk, instellingen en overheden. In veel gevallen krijgen ze daarvoor een vergoeding. Maar hoeveel mag je krijgen en hoe zit het met de belastingen? “De fiscale regeling is iets complexer geworden”, zegt Eva Hambach van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Zij en onze onze belastingexpert Michel Maus vertellen je naar aanleiding van de Dag van de Vrijwilliger waar je allemaal moet op letten.
 1. Betaal je volgend jaar meer of minder belastingen dan in 2020? Onze belastingexpert Michel Maus licht de nieuwe fiscale maatregelen voor 2021 toe
  PREMIUM

  Betaal je volgend jaar meer of minder belastin­gen dan in 2020? Onze belasting­ex­pert Michel Maus licht de nieuwe fiscale maatrege­len voor 2021 toe

  De jaarwissel is traditioneel het moment waarop onze regeringen de nieuwe fiscale maatregelen voor het daaropvolgende jaar aankondigen. Onze belastingexpert Michel Maus bekeek de - soms opvallende - nieuwe fiscale maatregelen van zowel de federale als de Vlaamse regering. “Als er bij een fiscale controle aanwijzingen van fraude vastgesteld worden, dan kunnen ze de saldi van uw rekeningen opvragen.”
 2. Keuze tussen twee kadastrale inkomens voor vastgoed dat je verhuurt in het buitenland? “Vraag is of regering zichzelf niet in de voet schiet met deze oplossing”
  PREMIUM

  Keuze tussen twee kadastrale inkomens voor vastgoed dat je verhuurt in het buitenland? “Vraag is of regering zichzelf niet in de voet schiet met deze oplossing”

  Als je als Belg inkomsten vergaart uit buitenlands onroerend goed, dan word je daar binnenkort anders op belast. De regering-De Croo heeft een nieuw wetsontwerp klaar om het discriminerend onderscheid tussen binnen- en buitenlands onroerend inkomen weg te werken. Maar is dat wel zo’n goed idee? Onze belastingexpert Michel Maus is alvast kritisch. “Dit kan hoogstens een tijdelijke oplossing zijn.”
 1. Joodse vrouw niet opgezet met oproepingsbrief: "Bart De Wever wil niet stigmatiseren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"
  Play

  Joodse vrouw niet opgezet met oproepings­brief: "Bart De Wever wil niet stigmatise­ren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"

 2. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld