Het ziet ernaar uit dat jongens en meisjes vroeger in de puberteit komen, zegt ook kinderarts An Jacobs.
Volledig scherm
PREMIUM
Het ziet ernaar uit dat jongens en meisjes vroeger in de puberteit komen, zegt ook kinderarts An Jacobs. © Shutterstock/ UZ Leuven

“Bij meisjes zijn de symptomen meer zichtbaar, maar ook jongens zien we vroeger puberen”: kinderarts bespreekt de risico’s en mogelijke oorzaken

The New York Times bracht het onlangs in het groot: de puberteit begint vroeger dan voorheen. Maar niemand weet hoe dat komt. Klopt dat? An Jacobs, als kinderarts verbonden aan de dienst kinderendocrinologie – de dienst die zich bezighoudt met het hormonenhuishouden, zeg maar – van het UZ Leuven, beaamt de stelling: “Er zijn voor België geen cijfers voorhanden, maar we merken het wel in de praktijk.”

  1. Topneuroloog Steven Laureys leert jou én je kinderen mediteren: "Je kan meditatie niet afdoen als zweverig. Het wetenschappelijke bewijs is er”
    PREMIUM

    Topneuro­loog Steven Laureys leert jou én je kinderen mediteren: "Je kan meditatie niet afdoen als zweverig. Het wetenschap­pe­lij­ke bewijs is er”

    Het zou een vak op school moeten zijn, vindt professor Steven Laureys. Als we lichamelijke opvoeding onderwijzen, waarom dan geen hersengymnastiek? Belgiës bekendste neuroloog schreef samen met zijn vrouw Vanessa Charland een boek over meditatie voor kinderen. “De positieve invloed van meditatie op het kinderbrein kan nog groter zijn dan op volwassen hersenen.” De topneuroloog legt uit hoe je familie meer mindful door het leven kan gaan.