Het aantal gevallen van Streptococcus pyogenes stijgt in ons land.
Volledig scherm
Het aantal gevallen van Streptococcus pyogenes stijgt in ons land. © Getty Images

Besmettelijke bacterie in opmars bij kinderen: "Aantal gevallen meer dan verdubbeld”

De besmettelijke bacterie Streptococcus pyogenes is aan een opmars bezig in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Referentiecentrum (UZA). In november is het aantal gevallen meer dan verdubbeld. “En dat is mogelijk een onderschatting”, klinkt het. Symptomen van een infectie met streptokokken kunnen onder meer hoge koorts, rode uitslag en keelpijn zijn.

 1. Voor elektri­sche wagens vind je meer info over de koetswerk­kleu­ren dan over de batterij”: wat is de bruto- en nettocapa­ci­teit en waarom is dat belangrijk?
  PREMIUM

  Voor elektri­sche wagens vind je meer info over de koetswerk­kleu­ren dan over de batterij”: wat is de bruto- en nettocapa­ci­teit en waarom is dat belangrijk?

  Wil je als klant goed geïnformeerd kiezen uit elektrische auto’s, dan weet je maar beter hoe groot de batterij écht is. Maar in de praktijk is die informatie niet altijd even makkelijk te vinden. “Niet alleen zijn er verschillende meetmethodes, zelfs de eenvoudigste data zijn niet altijd beschikbaar”, zegt onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn. Hij legt uit waar je op moet letten en waarom dat zo belangrijk is.
 2. Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

  Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

  Als er één groente uit ons land is waar we voor gekend staan in het buitenland, dan is het wel ons witloof. De gewone variant viel lichtjes terug in verkoop (-3% in volume), terwijl grondwitloof fors in verkoop groeide (+81%). Van 1 tot 7 februari zet VLAM witloof extra in de kijker tijdens de Week van het Witloof. “Het succes van witloof schuilt in de bereiding ervan”, legt Jelle Beeckman of The Messy Chef uit. Hoe maak je de groente lekker klaar?