Biologe Anne-Catherine Mailleux
Volledig scherm
PREMIUM
Biologe Anne-Catherine Mailleux © Getty Images, rv

Bedwantsen in opmars: “Mensen denken dat ze door mug gebeten zijn”

De ‘muggenbeten’ die je ‘s ochtends ontdekt, zouden wel eens van de bedwants kunnen zijn. “Door de mondialisering veroveren ze nu heel Europa”, aldus biologe Anne-Catherine Mailleux. Hoe komen die ongewenste gasten in je bed terecht en vooral: hoe krijg je ze daar weer uit? De biologe legt uit en vertelt ook hoe je de alomtegenwoordige huisstofmijt aanpakt.

7 reacties

 • Vanessa Huysmans

  5 dagen geleden
  We hadden ze op vakantie in een stacaravan. We hebben toen alle kleren gewassen voor vertrek en direct in zakken in de autokoffer. We hebben de reiskoffer die onder het bed stond weggegooid. Het kruipt overal in en tussen en je neemt het mee. Eens in je huis, is het echt een merde... Mensen veranderen hun hele uitset. Verschrikkelijk beestje...
 • Catherine MISTIAEN

  7 dagen geleden
  De huidige broeikassen die we van onze huizen gemaakt hebben door over-isolatie, zijn een lekkere broeihaard en zalige biotoop voor allerlei insecten. Volgens mij hebben bedwantsen niets te maken met reizen, maar met over-isolatie van onze moderne huizen. Bedwantsen zijn een verschijnsel uit de 19e eeuw, toen mensen woonden in raamloze citéhuisjes, zonder enige verluchting. Iedereen weet dat insecten niet tegen tocht kunnen. Preventief het eens goed laten tochten nu en dan, is de oplossing.
 • Erik Meers

  1 week geleden
  raf peeters , bedwantsen krijg je niet uitgeroeid met je lakens dikwijls te wassen . Bedwantsen zitten ook tussen je latoflex , bed en zelfs achter plinten .
 • Lut Duprez

  1 week geleden
  Ik wens niemand ze toe. Hebben er vorig jaar last van gehad. Gelukkig zijn ze nu bestreden, maar nog altijd ben ik er niet gerust op. Een bedrijf heeft onze slaapkamer 2 keer grondig behandeld en de andere kamers 1 keer. We zouden ze meegebracht hebben uit een hotel in Portugal. Echt waar, als ge er ene ziet, roep een verdelgingsfirma op. Wij hebben geluk, we zijn ze kwijt. Tip: zet nooit geen valiezen op je bed. Kijk onder de lakens of je bruine vlekjes ziet op de matras zo ja vraag andere kame
 • raf peeters

  1 week geleden
  Misschien iedere week linnen verversen en je hebt er geen last van(in de zomer om de drie dagen).Heb er ooit horen vertellen dat eens per maand verversen voldoende was,nu ja fris is anders.
 1. Steeds meer mensen kampen met voedselallergieën: "Je kan je immuunsysteem ‘trainen’ tegen een allergie"
  PREMIUM

  Steeds meer mensen kampen met voedselal­ler­gieën: "Je kan je immuunsys­teem ‘trainen’ tegen een allergie"

  Onder meer door de toenemende luchtvervuiling en de klimaatopwarming is het aantal mensen met een allergie, waaronder ook voedingsallergieën, de laatste tien jaar maar liefst verdubbeld. Drie procent van de volwassenen kampt ermee. “Een vroege diagnose is uitermate belangrijk”, zegt allergoloog Marijke De Lange. Welke soorten voedselallergieën bestaan er? Kan borstvoeding beschermend werken? En hoe valt het te behandelen?
 2. Van je matras en gordijnen tot de wc-muur: twee schoonmaakexperts leggen uit hoe je de moeilijkste karweitjes van de lenteschoonmaak aanpakt
  PREMIUM

  Van je matras en gordijnen tot de wc-muur: twee schoonmaak­ex­perts leggen uit hoe je de moeilijk­ste karweitjes van de lente­schoon­maak aanpakt

  Raak jij ook het overzicht kwijt zodra je aan de lenteschoonmaak moet beginnen? Niet nodig, vinden schoonmaakgoeroes Marja Middeldorp en Diet Groothuis. “Begin al met deze tien bacteriehaarden grond te reinigen en je komt al een heel eind.” Van je oven en matrassen tot zeepbakjes en je wc-muur: met hun advies krijg je zelfs het moeilijkste plekje in huis schoon.
 1. Explosie verwijdert wegversperring waar auto op knalde
  Play

  Explosie verwijdert wegversper­ring waar auto op knalde

 2. Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren
  Play

  Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren