Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven. © Getty Images

Artsen en brandweer waarschuwen voor vuurkorven: “Schade voor je gezondheid kan blijvend zijn”

Van “een ramp voor onze longen” tot “een aanslag op ons milieu”. Net nu de verkoop van vuurkorven en -schalen ongeziene hoogtes kent – in een poging het corona-eindejaar buiten gezellig te maken – sabelen wetenschappers het gebruik ervan genadeloos neer. Maar is één avondje rond de vuurkorf echt zo schadelijk? En waar moet je op letten als je er toch eentje wil aansteken? Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven en brandpreventieadviseur Frank Samson van Brandweerzone Centrum (Gent) geven advies. 

82 reacties

 • Ad Zoontjens

  2 jaar geleden
  Volgens mij loopt het wel los met die gevaren. Je moet alleen wel opletten dat je je billetjes niet brandt, want wie de billetjes brandt moet op de blaren zitten.
 • Lode vleminckx

  2 jaar geleden
  Vanaf nu een zware belasting op elkeen die durft een scheet laten. Deze expert heeft dat berekend.
 • J. VAN SCHUERBEECK

  2 jaar geleden
  Het is een kwestie van gezond verstand. Als een buurman eens een vuurkorf wil aansteken heb ik daar niks tegen. Hij zou dan wel eerst eens moeten kijken hoe de wind waait. Als die in de richting van zijn buur waait en die zijn was hangt buiten of zijn kamervensters staan open zou hij toch zijn buren mogen verwittigen zodat die hun was kunnen wegnemen of hun vensters sluiten. Velen vagen daar vierkant hun voeten aan.
 • Luigi Driussi

  2 jaar geleden
  Als we deze weer moeten geloven dan stel ik me de vraag hoe de mens het overleefd heeft tot 50 jaar geleden in de westerse wereld, de andere 6,5 miljard mensen leven nog dagelijks met en rond een open vuur...
 • Ben Van Loon

  2 jaar geleden
  Ik denk dat Joe Biden slechter voor onze gezondheid is dan de vuurkorf. Man man, wat een bullshit toch.