Professor Piet Pattyn (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Piet Pattyn (rechts). © Getty Images, UZ Gent

“Appendicitis duikt deze periode van het jaar meer op”: expert legt uit wat de symptomen zijn en wie het vaakst getroffen wordt

Over appendicitis of blindedarmontsteking doen veel verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat je door druivenpitten te eten een hoger risico loopt of dat je sneller zwanger wordt als je geen appendix meer hebt. Allemaal nonsens, maar wat moet je er dan wél over weten? Hoe herken je het en hoe wordt het behandeld? Wij vroegen het aan professor Piet Pattyn van UZ Gent. “Als de ontsteking blijft duren, kan dat ook elders in het lichaam gevolgen hebben.”

 1. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken. Prof geeft advies om het veilig te houden: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken. Prof geeft advies om het veilig te houden: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Het aantal voedselintoxicaties in België lag nooit eerder zo hoog. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Een van de oorzaken is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood”, aldus Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. Hij deelt zijn beste advies om het veilig te houden.
 2. Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”
  PREMIUM

  Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”

  Omdat het afgelopen jaar afgrijselijk was. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we ‘binnenkort’ weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
 1. Oude vrouw rijdt met enorme snelheid in op hek en vrachtwagen
  Play

  Oude vrouw rijdt met enorme snelheid in op hek en vrachtwa­gen

 2. Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek
  Play

  Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek