Paul Goossens lijdt aan jongdementie en rijdt nog geregeld met de auto.
Volledig scherm
PREMIUM
Paul Goossens lijdt aan jongdementie en rijdt nog geregeld met de auto. © Getty Images/DBA

Alzheimer en toch nog met de auto rijden? “Van zodra mijn vrouw fouten opmerkt, geef ik mijn rijbewijs af”

Wie aan alzheimer lijdt, ziet zijn leven stap voor stap ingrijpend veranderen. Maar een auto blijft voor veel patiënten net het middel om nog onder de mensen te komen. Zo ook voor Paul Goossens (69): “Autorijden is voor mij heel belangrijk, het houdt mij net alert.” Maar mag je nog wel autorijden met alzheimer? En kan je je rijbewijs nog terugkrijgen als het werd ingetrokken? Wij vroegen het aan verkeersveiligheidsinstituut Vias.

  1. 7 voedingsmiddelen die volgens voedingsdeskundige veroudering afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”
    PREMIUM

    7 voedings­mid­de­len die volgens voedings­des­kun­di­ge veroude­ring afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”

    Belgen worden gemiddeld zo’n 26 jaar ouder dan een eeuw geleden, maar toch doen we dat niet altijd in goede gezondheid. “Hoe we verouderen, is voor 49 procent genetisch bepaald. De overige 51 procent is het gevolg van omgevingsfactoren zoals voeding: dat kraakt of maakt je gezondheid”, stelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Welke voedingsmiddelen helpen dan tegen veroudering?