Vaatchirurg en hoofdarts aan het Hasseltse Jessa Ziekenhuis Jos Vandekerkhof legt uit wat oedeem precies is en hoe je ervan af kunt geraken.
Volledig scherm
PREMIUM
Vaatchirurg en hoofdarts aan het Hasseltse Jessa Ziekenhuis Jos Vandekerkhof legt uit wat oedeem precies is en hoe je ervan af kunt geraken. © Getty Images / Jessa Ziekenhuis

“Als je schoenen beginnen te knellen, moeten je alarmbellen afgaan”: wat is oedeem en hoe kan je het behandelen?

Je hoort mensen wel eens klagen over hun ‘oedeem’, een opstapeling van vocht in de weefsels. Maar wat is dat nu juist? Hoe loop je die aandoening op? Wat zijn de symptomen? En vooral: hoe geraak je er vanaf? Vaatchirurg Jos Vandekerkhof geeft advies: “Hoe meer je beweegt, hoe meer je je bloedvatenstelsel traint.”

 1. 1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”
  PREMIUM

  1 op de 4 koppels maakt ruzie over geld: “Maar vaak gaat het eigenlijk over iets anders”

  Zet de thermostaat een graadje lager, let op promoties in de supermarkt, hang je was op in plaats van het in de droogkast te steken... Sinds het leven een pak duurder is geworden, krijgen we de besparingstips quasi door onze strot geduwd. Maar wat als je partner daar helemaal geen oren naar heeft? Of er net veel fanatieker in opgaat dan jij, waardoor er spanningen ontstaan? EFT-relatietherapeute Annick De Smet licht toe waarom koppels zo vaak ruzie maken over geld, en hoe je de situatie ontmijnt. “Graaf wat dieper en tracht te ontdekken waarom je écht boos bent.”
 2. Nina’s moeder had münchhausen-by-proxy: “Ik zat jaren in rolstoel die ik niet nodig had en moest doen alsof ik ziek was”
  PREMIUM

  Nina’s moeder had münchhau­sen-by-proxy: “Ik zat jaren in rolstoel die ik niet nodig had en moest doen alsof ik ziek was”

  Jarenlang moest Nina Blom (47) doen alsof ze ziek was. Als dat niet lukte, werd ze door haar moeder ook écht ziek gemaakt. Het syndroom van Münchhausen-by-proxy wordt dat genoemd. “Als ik weigerde, werd mijn moeder boos. Toen ik jong was, maakte ze dan mijn speelgoed kapot. Later begon ze ook echt te slaan”, vertelt Nina, die werkt aan een graphic novel over haar verhaal.