Voedingswetenschapper Hella Van Laer (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Voedingswetenschapper Hella Van Laer (rechts). © Getty Images, rv

“Afvallen draait niet alleen om wat je eet”: waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen? En wat helpt wél?

In de hele wereld neemt obesitas dermate toe dat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het als een epidemie beschouwt. Ook in België gaat het niet de goede kant op: de helft van de Belgen lijdt aan overgewicht. Maar waarom krijgen meer mensen met overgewicht te maken en waarom lukt het niet om levenslang een gezond gewicht te houden? Voedingswetenschapper Hella Van Laer legt het uit op de Wereld Obesitas Dag en geeft advies om wél succesvol af te vallen. “Het is ontzettend belangrijk dat we de mechanismen achter ons eetgedrag kennen.”

15 reacties

 • Kris Morgels

  1 maand geleden
  Ik ben zelf 52 kg afgevallen en het heeft allemaal te maken met koolhydraten vermijden en slechts 1 keer per dag eten. Ik heb een keto levensstijl aangenomen en zo heb ik dat gedaan! Het is een regelrechte leugen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is en dat je vetten moet verijden! De koolhydraten zijn onze vijand. En je moet eten wanneer je honger hebt en bij mij is dat 1 keer om de 24 uur en ik heb nooit honger door de dag. Zo ben ik supersnel afgevallen en heb me nooit beter gevoeld.
 • magda de munck

  1 maand geleden
  Vele dikke mensen eten constant fast food, nochtans thuis gewoon gezond eten klaarmaken is niet duur, maar kost wel enige moeite.
 • Gino Van Laetem

  1 maand geleden
  @Ivan Willems, ik ben ook zo en mensen geloven mij niet. Toch is het zo. Het tegenovergestelde is een vriend van mij, die is 1 meter 92 cm en weegt maar 72kg. Hij eet zoveel mogelijk om bij te komen maar het lukt gewoon niet. Ik weeg te zwaar (BMI 29) maar de dokter zegt, na bloedcontrole, dat ik kerngezond ben en zo voel ik me ook. Cholestrol zeer goed , diep onder het gemiddelde...toch spant mijn hemd en broek, regimen of niet, wat moet ik dan doen?
 • Ivan Willems

  1 maand geleden
  David Cooreman en anderen, respect voor jullie discipline en uithoudingsvermogen. Ik doe zoveel en let op wat ik eet, en toch val ik bijna niet af. Frustrerend.
 • Guy Moreels

  1 maand geleden
  Ging tijdens de tweede lockdown van Corona naar de huisdokter en die heeft de alarmklok geluid. Hij zei me direct : “Kijk eens hoeveel calorieën in gewone limonade. Schakel eens over op gewoon water”. Voor de rest : meer bewegen. Vandaag tweemaal meer dan een uur met mijn honden gewandeld en tussenin nog 2,5 uur op de rollen gefietst. Ik eet nooit fastfood. Tot nog toe een 8 kilo vermagerd.
 1. Het goede voornemen om gezonder te leven dit jaar? Sandra Bekkari legt uit hoe je dat aanpakt: “Drastische veranderingen zijn een succesrecept om te falen”
  PREMIUM

  Het goede voornemen om gezonder te leven dit jaar? Sandra Bekkari legt uit hoe je dat aanpakt: “Drastische veranderin­gen zijn een succesre­cept om te falen”

  De absolute nummer één van goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar is een gezondere levensstijl: afvallen, sporten, evenwichtiger eten … Voedingsdeskundige Sandra Bekkari helpt met haar coachingprogramma Change for Good iedereen die goede voornemens waar te maken. “Met een haalbaar stappenplan en wat extra motivatie lukt het zéker.”
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 1. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee

 2. De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee
  Play

  De Titanic, maar dan heel anders: overbelast schip breekt in twee