Voedingswetenschapper Hella Van Laer (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Voedingswetenschapper Hella Van Laer (rechts). © Getty Images, rv

“Afvallen draait niet alleen om wat je eet”: waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen? En wat helpt wél?

In de hele wereld neemt obesitas dermate toe dat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het als een epidemie beschouwt. Ook in België gaat het niet de goede kant op: de helft van de Belgen lijdt aan overgewicht. Maar waarom krijgen meer mensen met overgewicht te maken en waarom lukt het niet om levenslang een gezond gewicht te houden? Voedingswetenschapper Hella Van Laer legt het uit op de Wereld Obesitas Dag en geeft advies om wél succesvol af te vallen. “Het is ontzettend belangrijk dat we de mechanismen achter ons eetgedrag kennen.”

16 reacties

 • Fanny Konings

  11 maanden geleden
  Er zijn mensen die gezond koken en toch zwaar zijn , ik denk ook dat je enkel dient te eten wanneer hongergevoel en niets meer of iets extra voor sport
 • Kris Morgels

  1 jaar geleden
  Ik ben zelf 52 kg afgevallen en het heeft allemaal te maken met koolhydraten vermijden en slechts 1 keer per dag eten. Ik heb een keto levensstijl aangenomen en zo heb ik dat gedaan! Het is een regelrechte leugen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is en dat je vetten moet verijden! De koolhydraten zijn onze vijand. En je moet eten wanneer je honger hebt en bij mij is dat 1 keer om de 24 uur en ik heb nooit honger door de dag. Zo ben ik supersnel afgevallen en heb me nooit beter gevoeld.
 • Magda De Munck

  1 jaar geleden
  Vele dikke mensen eten constant fast food, nochtans thuis gewoon gezond eten klaarmaken is niet duur, maar kost wel enige moeite.
 • Gino Van Laetem

  1 jaar geleden
  @Ivan Willems, ik ben ook zo en mensen geloven mij niet. Toch is het zo. Het tegenovergestelde is een vriend van mij, die is 1 meter 92 cm en weegt maar 72kg. Hij eet zoveel mogelijk om bij te komen maar het lukt gewoon niet. Ik weeg te zwaar (BMI 29) maar de dokter zegt, na bloedcontrole, dat ik kerngezond ben en zo voel ik me ook. Cholestrol zeer goed , diep onder het gemiddelde...toch spant mijn hemd en broek, regimen of niet, wat moet ik dan doen?
 • Ivan Willems

  1 jaar geleden
  David Cooreman en anderen, respect voor jullie discipline en uithoudingsvermogen. Ik doe zoveel en let op wat ik eet, en toch val ik bijna niet af. Frustrerend.
 1. Het goede voornemen om gezonder te leven dit jaar? Sandra Bekkari legt uit hoe je dat aanpakt: “Drastische veranderingen zijn een succesrecept om te falen”
  PREMIUM

  Het goede voornemen om gezonder te leven dit jaar? Sandra Bekkari legt uit hoe je dat aanpakt: “Drastische veranderin­gen zijn een succesre­cept om te falen”

  De absolute nummer één van goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar is een gezondere levensstijl: afvallen, sporten, evenwichtiger eten … Voedingsdeskundige Sandra Bekkari helpt met haar coachingprogramma Change for Good iedereen die goede voornemens waar te maken. “Met een haalbaar stappenplan en wat extra motivatie lukt het zéker.”