64 of 512GB opslagruimte op je smartphone: moet je daar eigenlijk nog op letten?
MultimediaZoek je een smartphone met 64, 128, 256 of 512 gigabyte (GB) opslaggeheugen? Is de opslagruimte op je smartphone nog wel relevant, vraagt onze techredacteur zich af. De meeste apps en diensten die je erop gebruikt hebben allang het cloudtijdperk betreden, waardoor ze minder en minder van hun data op het toestel zelf stockeren.
Delen per e-mail
Nog niet zo lang geleden moest je geregeld gegevens (foto’s, video’s, bestanden) op je smartphone deleten of ze tijdelijk stockeren op een ander toestel of een online opslagplaats. Alleen zo kreeg je voldoende ruimte vrij voor nieuwe data of om eindelijk die essentiële software-update te kunnen downloaden. De meeste smartphones hadden toen ook maar 8 of 16GB opslagcapaciteit en de meeste functies en apps draaiden op lokaal opgeslagen gegevens.
Op beide gebieden is er de afgelopen jaren een flinke evolutie geweest. Een toestel met 64 gigabyte opslaggeheugen is intussen de absolute ondergrens. Het wordt zelfs moeilijker en moeilijker om een apparaat met minder dan 128GB opslag te vinden. Veel smartphonemerken hebben ook modellen met 256GB of 512GB, die in de regel duurder zijn. Maar eigenlijk heb je zoveel opslagruimte niet direct nodig en is 128GB meer dan genoeg voor de meeste gebruikers, dankzij een tweede, pertinente evolutie.
In de wolken
Die omwenteling heeft een naam: clouddiensten. Veel toepassingen en apps die we dagelijks gebruiken, streamen gewoon hun data naar je toestel, en slaan de gegevens online op, vanwaar ze altijd weer kunnen worden opgediept. De eerste clouddiensten, zoals Evernote en Google docs, bestaan al een dik decennium. Ze ontstonden toen smartphonegebruikers nog niét constant online waren via mobiel internet, en het merendeel van het dataverbruik via wifi gebeurde.
Vandaag is de situatie anders: veel mensen zijn wel constant online en hebben dus ook voortdurend toegang tot de online gegevens van hun apps en media. Kijk bijvoorbeeld naar de media die je naar anderen stuurt via WhatsApp of Facebook Messenger: er staat niets meer van op je smartphone zelf (tenzij je aangeeft dat dat wel moet), maar je vindt alles wel mooi online terug.
Nieuw consumptiegedrag
Een ander treffend voorbeeld is muziek. Nog niet lang geleden had je een afspeellijst met lokaal gedownloade nummers, die elk enkele megabyte (MB) in beslag namen op je smartphone. Vandaag trek je alles wat je wilt horen naar je smartphone via Spotify, SoundCloud of een andere streamingdienst. Dat scheelt al meerdere gigabyte aan data die je niet meer nodig hebt. Idem voor je foto’s: zowel iPhones als Android-smartphones hebben een eenvoudige optie om je foto’s en video’s meteen in de cloud op te slaan, wat ook veel ruimte scheelt op het toestel zelf.
Er is dus een heel ander patroon van dataopslag gegroeid. Ondergetekende moest tot enkele jaren terug bijvoorbeeld constant moeite doen om niet in opslagnood te geraken, maar intussen gebruikt mijn iPhone 12 amper een derde van zijn 128GB opslaggeheugen.
Ruimte voor apps
Een van de weinige dingen die altijd nog lokale opslag zullen nodig hebben, zijn apps. Er zijn gebruikers die er slechts een handvol in gebruik hebben, maar de meesten onder ons zijn omnivoren, die tientallen tot honderden apps op hun toestel hebben staan. Sommige apps nemen zeer veel ruimte in beslag, waardoor het ook met 128GB krap kan worden.
Maar opnieuw: ondergetekende heeft 167 apps op de iPhone staan (bovengemiddeld veel volgens de meeste gebruiksonderzoeken), en dat levert toch geen problemen op. Conclusie: tenzij je ontzettend veel data op je smartphone wil bewaren en een massa apps gebruikt, kunnen we extra betalen voor een smartphone met 256GB of 512GB opslagcapaciteit klasseren als ‘zotte kosten’.
De drie beste smartphones van het moment met 128GB opslag
• Samsung Galaxy A51
Prijs: 250 euro. Kenmerken: Schermdiagonaal: 6,5". Resolutie: 2400x1080. Werkgeheugen: 4GB. Opslagcapaciteit: 128GB. Besturingssysteem: Android 10. Bekijk hier.
• Apple iPhone 12
Prijs: 900 euro. Kenmerken: Schermdiagonaal: 6,1". Resolutie: 2532x1170. Werkgeheugen: 4GB. Opslagcapaciteit: 128GB. Besturingssysteem: iOS 14. Bekijk hier.
• OnePlus Nord
Prijs: 390 euro. Kenmerken: Schermdiagonaal: 6,44". Resolutie: 2400x1080. Werkgeheugen: 8GB. Opslagcapaciteit: 128GB. Besturingssysteem: Android 10. Bekijk hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
Ontslag
Waarom je moet opletten met ontslag ‘in onderling overleg’
Ben je ontslagen, maar zie je ertegen op om tijdens je volgende sollicitatie te moeten vertellen dat je de laan bent uitgestuurd? Of heb je een nieuwe job op het oog en wil je zo snel mogelijk de switch maken? Dan zou je aan je werkgever kunnen vragen om je contract te beëindigen in onderling overleg. Maar denk eerst twee keer na, want het is niet zonder gevolgen. Jobat.be belicht waar je rekening mee moet houden. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
PREMIUM
Steeds meer vraag naar nieuwbouwflats: waar moet je allemaal op letten? Onze woonexpert geeft advies en toont aanraders
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Zoveel verdient een advocaat
-
PREMIUM20
Wat zijn de lekkerste én slechtste barbecuesauzen? Sterrenchef Luc Bellings proeft en oordeelt