Prof. Bart Van der Schueren legt uit hoe je op een duurzame manier kunt afvallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Bart Van der Schueren legt uit hoe je op een duurzame manier kunt afvallen. © Getty Images / rv

6 op 10 Vlamingen zijn te zwaar, en mannen iets meer dan vrouwen: “5 à 10 procent gewichtsverlies verbetert je gezondheid meestal al enorm”

Volgens het nieuwste rapport van de WHO hebben liefst 6 op de 10 Vlamingen overgewicht. Bij mannen is dat zelfs 67,6 procent. Geen goed nieuws, want een te hoog BMI kan zowel lichamelijk als psychisch een enorme impact hebben. Hoe weet je of het jouwe binnen de gezonde grenzen ligt? En wat werkt nu écht om langdurig af te vallen? Prof. Bart Van der Schueren van de Obesitaskliniek van het UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha geven advies. “Als je gewicht te hoog is, dreig je in een vicieuze cirkel te belanden.”

89 reacties

 • Yolande MARIS

  3 maanden geleden
  Hou u maar vast,de regering zoekt nieuwe inkomsten,binnenkort suikertaks. Dat ze vergif van Bayer mogen op onze voeding spuiten van de Duitsers dat elders tot schade vergoedingen geleid heeft dat is normaal, de Duitsers zijn de baas.
 • sjaak vanslembrouck

  3 maanden geleden
  @Gaston Foubert FOUT ! is al lang wetenschapelijk bewezen dat het ontbijt niet zo belangrijk is, dit is nog propaganda van de ontbijtgranen industrie, klinkt mss comoplotachtig maar het is zo, google het maar eens.
 • Gaston Foubert

  3 maanden geleden
  Geen ontbijt? Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Eet 's morgens als een koning, 's middags als een prins en 's avonds als een bedelaar. Vitamines zijn 's morgens goud, 's middags zilver en 's avonds brons. Veel groenten en fruit, en bewegen.
 • Bart Verwegen

  3 maanden geleden
  Gebruik zoveel mogelijk onbewerkte producten om mee te koken, en laat al die industrieel geprepareerde rommel links liggen. En vergroot het aandeel groenten in je maaltijd drastisch. Gewoon veel beter voor je lichaam en dat voel je.
 • Kurt Van Campenhout

  3 maanden geleden
  BMI is een gemiddelde waarde die origineel gebruikt was om grote groepen mee te classificeren (quetelet index). Het was nooit bedoeld als maatstaf voor individuen. Is het volledig fout? Nee, voor de meeste mensen is het een goede leidraad, maar als het de enige leidraad was, was elke gespierde bonk veel te zwaar. Spieren wegen nu eenmaal een pak meer dan vet. Persoonlijk hecht ik meer belang aan de kledingmaat dan aan de BMI... een maatje kleiner is veel leuker dan een lagere bmi berekenen..
 1. OPROEP. Gun jij onze lezers een blik in jouw portemonnee? Werk dan mee aan onze reeks ‘Zoveel verdien ik’

  OPROEP. Gun jij onze lezers een blik in jouw portemon­nee? Werk dan mee aan onze reeks ‘Zoveel verdien ik’

  Steeds minder mensen zien geld nog als een taboe. Voor onze wekelijkse reeks ‘Zoveel verdien ik’ zoeken we nieuwe getuigenissen van lezers die anderen mee in hun portemonnee laten kijken. Wl je graag anderen advies geven hoe ze kunnen besparen? Heb je een interessant beroep waar je graag over wil vertellen of ben je al met pensioen? Hoeveel verdien je per maand? Waar geef je geld aan uit? Beleg of spaar je? Investeer je in vastgoed? Kortom: we werpen een blik op het financiële plaatje van je leven.
 2. Bijna 50% van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: diëtiste scheidt 9 feiten van fabels om er vanaf te geraken
  PREMIUM

  Bijna 50% van de Belgen heeft een te hoge choleste­rol: diëtiste scheidt 9 feiten van fabels om er vanaf te geraken

  Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit recente cijfers van de Cardiologische Liga van maart dit jaar. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte precies aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om het gehalte omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat.