Prof. Bart Van der Schueren legt uit hoe je op een duurzame manier kunt afvallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Bart Van der Schueren legt uit hoe je op een duurzame manier kunt afvallen. © Getty Images / rv

6 op 10 Vlamingen zijn te zwaar, en mannen iets meer dan vrouwen: “5 à 10 procent gewichtsverlies verbetert je gezondheid meestal al enorm”

Volgens het nieuwste rapport van de WHO hebben liefst 6 op de 10 Vlamingen overgewicht. Bij mannen is dat zelfs 67,6 procent. Geen goed nieuws, want een te hoog BMI kan zowel lichamelijk als psychisch een enorme impact hebben. Hoe weet je of het jouwe binnen de gezonde grenzen ligt? En wat werkt nu écht om langdurig af te vallen? Prof. Bart Van der Schueren van de Obesitaskliniek van het UZ Leuven en diëtiste Sanne Mouha geven advies. “Als je gewicht te hoog is, dreig je in een vicieuze cirkel te belanden.”

89 reacties

 • Yolande MARIS

  3 maanden geleden
  Hou u maar vast,de regering zoekt nieuwe inkomsten,binnenkort suikertaks. Dat ze vergif van Bayer mogen op onze voeding spuiten van de Duitsers dat elders tot schade vergoedingen geleid heeft dat is normaal, de Duitsers zijn de baas.
 • sjaak vanslembrouck

  3 maanden geleden
  @Gaston Foubert FOUT ! is al lang wetenschapelijk bewezen dat het ontbijt niet zo belangrijk is, dit is nog propaganda van de ontbijtgranen industrie, klinkt mss comoplotachtig maar het is zo, google het maar eens.
 • Gaston Foubert

  3 maanden geleden
  Geen ontbijt? Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Eet 's morgens als een koning, 's middags als een prins en 's avonds als een bedelaar. Vitamines zijn 's morgens goud, 's middags zilver en 's avonds brons. Veel groenten en fruit, en bewegen.
 • Bart Verwegen

  3 maanden geleden
  Gebruik zoveel mogelijk onbewerkte producten om mee te koken, en laat al die industrieel geprepareerde rommel links liggen. En vergroot het aandeel groenten in je maaltijd drastisch. Gewoon veel beter voor je lichaam en dat voel je.
 • Kurt Van Campenhout

  3 maanden geleden
  BMI is een gemiddelde waarde die origineel gebruikt was om grote groepen mee te classificeren (quetelet index). Het was nooit bedoeld als maatstaf voor individuen. Is het volledig fout? Nee, voor de meeste mensen is het een goede leidraad, maar als het de enige leidraad was, was elke gespierde bonk veel te zwaar. Spieren wegen nu eenmaal een pak meer dan vet. Persoonlijk hecht ik meer belang aan de kledingmaat dan aan de BMI... een maatje kleiner is veel leuker dan een lagere bmi berekenen..
 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  4

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.