Proctoloog Bart Van Geluwe.
Volledig scherm
PREMIUM
Proctoloog Bart Van Geluwe. © Getty Images, rv

3 op de 4 krijgen ooit last van pijnlijke aambeien: proctoloog legt uit hoe je ze voorkomt

“Mocht je geen aambeien hebben en je springt, hoest of lacht, dan zou je stoelgang verliezen of windjes laten”, zegt proctoloog Bart Van Geluwe. Iedereen heeft dus aambeien, maar bij drie op de vier zullen die ooit pijnlijk worden. De proctocoloog legt uit hoe je het vervelende kwaaltje voorkomt en geneest. 

 1. Verraadt de inhoud van je toiletpot iets over je gezondheid? Maag- en darmexpert geeft uitleg over je stoelgang
  PREMIUM

  Verraadt de inhoud van je toiletpot iets over je gezondheid? Maag- en darmexpert geeft uitleg over je stoelgang

  Wie af en toe eens kijkt naar zijn ontlasting in het toilet heeft ongetwijfeld al vastgesteld dat deze er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar kan je stoelgang iets zeggen over je gezondheid? En wanneer is je ontlasting abnormaal? “4 op de 10 Belgen kampen met maagdarmklachten en 1 op de 5 heeft regelmatig last van constipatie”, zegt professor maag- en darmziekten Danny De Looze (UZ Gent). Hij legt uit wat een normale, gezonde stoelgang is én wat je kan doen om makkelijker naar het grote toilet te gaan.
 2. Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"
  PREMIUM

  Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"

  Maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Elke dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben én dagelijks zijn er 10 begrafenissen door de ziekte. “Minstens de helft daarvan zouden we kunnen vermijden”, klinkt het bij Luc Colemont, maag- en darmspecialist en oprichter van vzw Stop Darmkanker die uitlegt hoe je het kan voorkomen. “Ik zou liever zien dat ze het bevolkingsonderzoek darmkanker al vanaf de leeftijd van 45 jaar gratis aanbieden.”
 1. Vragen over je belastingbrief? Onze fiscaal expert Michel Maus gidst je van A tot Z door je belastingaangifte

  Vragen over je belasting­brief? Onze fiscaal expert Michel Maus gidst je van A tot Z door je belasting­aan­gif­te

  Ook fiscaal was 2020 geen jaar als een ander. En dus is de hulp van fiscaal expert Michel Maus welkom bij het invullen van je belastingaangifte. Of bij het nakijken ervan. Want één ding is wél hetzelfde als vorig jaar: als je een vooraf ingevulde belastingaangifte krijgt, kijk je die maar beter heel goed na. Want hoe zit het alweer met de nieuwe gunstige fiscale regels voor wie een huis wil kopen? Het afgelopen jaar belegd in bitcoins, maar geen idee welke fiscale gevolgen dat heeft? En wat moet je thuiswerkvergoeding en overuren?