Professor en onderzoeker Bart De Strooper (KU Leuven) doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar dementie. “Waarom hebben we leren leven met de ziekte, terwijl we met de nodige steun een goed werkend medicijn zouden kunnen maken?”
Volledig scherm
PREMIUM
Professor en onderzoeker Bart De Strooper (KU Leuven) doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar dementie. “Waarom hebben we leren leven met de ziekte, terwijl we met de nodige steun een goed werkend medicijn zouden kunnen maken?” © Getty Images / Steven Richardson

220.000 Belgen lijden aan dementie: “Alzheimer kan al 20 jaar aan de gang zijn voor we de duidelijke tekenen zien”

Wereldwijd lijden 50 miljoen mensen aan dementie, en binnen dertig jaar zouden dat er drie keer zoveel zijn. Moleculair bioloog Bart De Strooper doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar alzheimer en legt uit wat de ziekte precies inhoudt, en of je iets kunt doen om ze te voorkomen. “Mijn moeder verdwijnt langzaamaan in de mist, het is triest om te zien.”

27 reacties

 • Linda D'Haese

  6 dagen geleden
  DE mensen worden steeds ouder en dan treden er ook meer gebreken op dementie is zo een ziekte men kan niet iedereen blijven in leven houden
 • Geert Tamsyn

  4 maanden geleden
  Wim Claes, vrede is het belangrijkste wat er is, zonder vrede geen gezondheidszorg of wetenschappelijk onderzoek. En in vrede moet geïnvesteerd worden.
 • Chris Hom

  4 maanden geleden
  Waarom steunt onze regering deze onderzoeken dan niet met de 800 miljoen steun voor Oekraïne en met het geld voor Indië en de beplanting van de Sahel en nog zoveel andere buitenlandse projecten ? Als er voor dementie een medische doorbraak komt, is dat ook ten goede voor de hele wereld !
 • willem merken

  4 maanden geleden
  Mijn moeder was dementerend en in rusthuis tot ik van de directie het bericht kreeg dat ze niet meer in het "decorum" paste en ik 3 (drie) dagen kreeg om een andere opvang te vinden. Dat was dan ook nog net voor kerst en ze heeft het ook nog 8 jaar geleefd waarvan de laatste jaren als een plant.
 • Jeannine De Ceuster

  4 maanden geleden
  Het is een verschrikkelijke sluimerende ziekte zonder enige kans op genezing vandaag.
 1. “Ouder worden is aftakelen? Onzin.” Experte legt uit hoe we negatieve stereotypen over ouderen verhelpen
  PREMIUM

  “Ouder worden is aftakelen? Onzin.” Experte legt uit hoe we negatieve stereoty­pen over ouderen verhelpen

  Ze zijn zielig, zwak en hun beste tijd is voorbij: zo denken de meesten van ons over oude mensen. ‘Ageism’ heet dat. Vief, een vereniging voor 60-plussers, lanceert #denkFOUD: een campagne die die vele negatieve stereotypen over ouderen in de kijker zet. Ook Ashton Applewhite (69), experte in leeftijdsdiscriminatie, ergert zich dood aan ‘ageism’. Ze leert ons een ander, correcter beeld van verouderen. “Een negatieve kijk op ouder worden kan je leven met 7,5 jaar verkorten.”
 2. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 3. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.