Professor en onderzoeker Bart De Strooper (KU Leuven) doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar dementie. “Waarom hebben we leren leven met de ziekte, terwijl we met de nodige steun een goed werkend medicijn zouden kunnen maken?”
Volledig scherm
PREMIUM
Professor en onderzoeker Bart De Strooper (KU Leuven) doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar dementie. “Waarom hebben we leren leven met de ziekte, terwijl we met de nodige steun een goed werkend medicijn zouden kunnen maken?” © Getty Images / Steven Richardson

220.000 Belgen lijden aan dementie: “Alzheimer kan al 20 jaar aan de gang zijn voor we de duidelijke tekenen zien”

Wereldwijd lijden 50 miljoen mensen aan dementie, en binnen dertig jaar zouden dat er drie keer zoveel zijn. Moleculair bioloog Bart De Strooper doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar alzheimer en legt uit wat de ziekte precies inhoudt, en of je iets kunt doen om ze te voorkomen. “Mijn moeder verdwijnt langzaamaan in de mist, het is triest om te zien.”

29 reacties

 • Severine Cap

  6 dagen geleden
  Mijn grootvader had Alzeimer, het is één van de vreselijkste ziektes die bestaat. De mens was eigenlijk al weg en toch nog nog in leven. Het enige dat best grappig was, was dat hij Ice Tea als bier zag. Die momenten zal ik toch nooit meer vergeten. We zijn er dikwijls naartoe geweest, met nieuwjaar zelfs een glaasje gaan drinken. Mijn ma heeft hem elke dag in het rusthuis bezocht, en ik denk dat de bezoekjes hem plezier deden.
 • Lisette Willems

  2 maanden geleden
  Mijn grootste angst is dementie krijgen of Alzheimer. Ik hoop dat euthanasie daartegen meer geaccepteerd wordt zodat ik kan kiezen wanneer ik wil sterven, voordat ik vergeet dat ik nog leef...
 • Linda D'Haese

  2 maanden geleden
  DE mensen worden steeds ouder en dan treden er ook meer gebreken op dementie is zo een ziekte men kan niet iedereen blijven in leven houden
 • Geert Tamsyn

  5 maanden geleden
  Wim Claes, vrede is het belangrijkste wat er is, zonder vrede geen gezondheidszorg of wetenschappelijk onderzoek. En in vrede moet geïnvesteerd worden.
 • Chris Hom

  5 maanden geleden
  Waarom steunt onze regering deze onderzoeken dan niet met de 800 miljoen steun voor Oekraïne en met het geld voor Indië en de beplanting van de Sahel en nog zoveel andere buitenlandse projecten ? Als er voor dementie een medische doorbraak komt, is dat ook ten goede voor de hele wereld !
 1. Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapgebrek hun teelballen doet krimpen”
  PREMIUM

  Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapge­brek hun teelballen doet krimpen”

  “Piekeren en stress, dát is vaak de oorzaak van slaapproblemen. En dat los je niet op met een pil, maar met een goede psycholoog.” Neuroloog Steven Laureys, de ‘topdokter’ die Vlaanderen aan het mediteren zette, vertelde in Dag Allemaal dat we ons massale verbruik van slaapmiddelen dringend een halt moeten toeroepen. Een goede slaaphygiëne is al het halve werk, vindt hij. En daar is hij zelf het beste voorbeeld van.