10.000 euro sparen zorgt meestal voor amper 11 euro interest, maar spaarwoede van de Belg neemt niet af
Sparen295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarinspanningen allerminst aan banden gelegd, integendeel, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Spaargids.be bekijkt wat die spaarcenten nog opbrengen.
Delen per e-mail
Dat we in coronatijden massaal spaarden, heeft verschillende verklaringen. Door de sluiting van de restaurants, de geannuleerde festivals en de beperkte reismogelijkheden vielen enkele klassieke uitgavenposten weg. In de meest recente consumentenenquête van de Nationale Bank van België geeft 77% van de respondenten ook aan dat ze geen inkomensverlies hadden tijdens de coronacrisis.
10.000 euro storten=11 euro intrest na één jaar
Daartegenover staat dat de huidige rentevoeten uw spaarinspanningen niet bepaald rijkelijk belonen. Een analyse op basis van het renteoverzicht van Spaargids.be leert ons dat de meeste banken zich beperken tot de wettelijke minimumrente van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie) voor gereglementeerde spaarrekeningen.
Kortom: als u vandaag 10.000 euro op uw spaarrekening plaatst en daar verder afblijft, dan ontvangt u daar binnen één jaar 11 euro intrest op.
Koopkracht: min 20% op twintig jaar
Met zo’n lage intrestvoet mag u een spaarboekje eigenlijk een verliesboekje noemen. Voor hun boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ berekenden Michaël Van Droogenbroeck (VRT) en Ewald Pironet (Knack) het effect van de inflatie op uw spaarrendement. Die stijging van de levensduurte bleek de voorbije twintig jaar bijna altijd hoger dan de gemiddelde rente op een spaarboekje. De auteurs becijferden dat de consument bij een gemiddelde spaarrente op tien jaar tijd 13% aan koopkracht heeft ingeboet. Ten opzichte van twintig jaar geleden gaat het zelfs om bijna 20%.
Wie doet beter dan 0,11%?
Toch zijn er banken die beter doen dan de gemiddelde rente.
Aion Bank biedt met de Extended spaarrekening een rendement van 1% (0,10% + 0,90%), maar u moet er wel 19 euro per maand aan lidgeld neertellen.
MeDirect pakt met Maandsparen Max uit met een spaarrekening die u op jaarbasis een totale intrest van 0,70% (0,05% + 0,65%) garandeert. De maximale maandelijkse inlage blijft er wel beperkt tot 5.000 euro.
Santander Consumer Bank biedt met Vision+ het hoogste rendement zonder beperkingen op de inlage of lidgeld. Een intrest van 0,60% (0,05% + 0,55%) betekent dat de 10.000 euro die u vandaag stort, volgend jaar 60 euro intrest oplevert.
Alternatieven
Wie een nog hoger rendement nastreeft, gekoppeld aan de nodige veiligheid, kan ook kiezen voor een termijnrekening. Wanneer u uw spaargeld voor een periode van tien jaar op een termijnrekening van Izola Bank Saver plaatst, ontvangt u een jaarlijks nettorendement van 1,40%.
Pensioensparen vormt ook een te overwegen alternatief, met - afhankelijk van uw risico-appetijt - de keuze tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. Daarnaast geldt de beurs als een optie als u een hoger potentieel rendement najaagt, maar dat is dan weer niet risicovrij.
Lees ook:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een huis kopen via de makelaar, notaris of rechtstreeks? Onze geldexpert legt uit welke impact het heeft op je budget: “Een bierviltje kan bindend zijn”
-
PREMIUM62
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
-
PREMIUM
Inflatie zal nog meer stijgen: hoe bescherm je jezelf? Onze geldexpert geeft advies
-
Multimedia
64 of 512GB opslagruimte op je smartphone: moet je daar eigenlijk nog op letten?
Zoek je een smartphone met 64, 128, 256 of 512 gigabyte (GB) opslaggeheugen? Is de opslagruimte op je smartphone nog wel relevant, vraagt onze techredacteur zich af. De meeste apps en diensten die je erop gebruikt hebben allang het cloudtijdperk betreden, waardoor ze minder en minder van hun data op het toestel zelf stockeren. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
PREMIUM
“Neem wc-papier mee en drink chocomelk achteraf”: Lieven Maesschalck deelt zijn beste advies en 7-wekenschema voor beginnende joggers