Professor Lieven Danneels (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Lieven Danneels (rechts). © Getty Images, rv

1 op de 4 Belgen heeft last van rugpijn: rugspecialist legt uit hoe je klachten voorkomt en verlicht

De cijfers zijn behoorlijk confronterend: 26.4% van de Belgische vrouwen ouder dan 15 had in 2018 – het laatste volledige jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn – last van rugpijn. Bij de mannen was dat 23.2%. En die cijfers blijven almaar stijgen. Lieven Danneels, professor bij de vakgroep revalidatiewetenschappen aan de UGent, is gespecialiseerd in rugrevalidatie en schreef er een nieuw boek over. Hij vertelt wat je kan doen om rugklachten te voorkomen en verlichten, mét oefeningen. “Bij rugklachten gaat het vooral om goede rughygiëne.”

15 reacties

 • Mario Adams

  5 dagen geleden
  Ieder rugprobleem is anders en vereist dus een andere aanpak. Laat je eerst grondig onderzoeken om het correcte advies te krijgen. Verkeerde bewegingen kunnen het probleem erger maken. Ik deed jarenlang powertraining nadat ik afgekeurd was voor militaire dienst wegens mijn rug. Geen probleem, maar toen ik té zwaar begon te trainen ging het snel bergaf. Nu, op mijn 50ste kan ik bijna geen 50kg meer oppakken en zou ik een chirurgische ingreep nodig hebben...
 • Guy Stanbel

  7 dagen geleden
  planken planken en nog eens planken!
 • fr vranckx

  2 weken geleden
  Een loopband gekocht, elke avond 30 minuten en weg rugpijn.
 • Ilse Verlinden

  2 weken geleden
  Een chiropractor zou ik niet echt aanraden bij ouderen en bij reuma. Houd je gewrichten soepel, stretch veel en versterk je buik- en bilspieren. En zorg ook dat je in een goede houding slaapt : op de zij, knieën netjes op elkaar, niet over elkaar!
 • Marc Wouters

  2 weken geleden
  Waarschijnlijk zijn alle adviezen hier onder goed. Hier nog eentje extra: die elke dag zg. core stability oefeningen, oefeningen dus om buik en rugspieren te versterken. Doe ik deze een tijdje niet dan heb ik gegarandeerd prijs.
 1. “Neem wc-papier mee en drink chocomelk achteraf”: Lieven Maesschalck deelt zijn beste advies en 7-wekenschema voor beginnende joggers
  PREMIUM

  “Neem wc-papier mee en drink chocomelk achteraf”: Lieven Maesschal­ck deelt zijn beste advies en 7-wekensche­ma voor beginnende joggers

  In zeven weken van ‘couch potato’ naar fitte jogger? Het kan, als je je maar strikt aan je loopschema houdt. “Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat je lichaam niet overbelast raakt en je niet vroegtijdig geblesseerd aan de kant moet blijven”, zegt topkinesist Lieven Maesschalck, die zijn 16 looptips op een rij zet en een loopschema opstelt waarmee je als beginnend loper je conditie opbouwt.
 2. Mariska (41) en Hans (44) leggen uit hoe zij de opvoeding van hun twee kinderen aanpakken: “Krijgen ze een straf, dan kom ik er niet meer op terug”
  PREMIUM

  Mariska (41) en Hans (44) leggen uit hoe zij de opvoeding van hun twee kinderen aanpakken: “Krijgen ze een straf, dan kom ik er niet meer op terug”

  Mariska en Hans zijn streng als het aankomt op schermgebruik, tafelmanieren en hobby’s van Nox (8) en Fienna (11). Maar daarnaast is hun leven één groot avontuur. De ouders zetten volop in op bijzondere ervaringen en op een open communicatie. “” Kinderpsychiater Peter Adriaenssens legt uit hoe je kinderen weerbaarder maakt in zulke situaties.
 1. Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek
  Play

  Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek

 2. Elke zomerdag lopen 50 kindjes verloren aan de kust, waaronder deze twee
  Play
  Helden van Hier: De Kust

  Elke zomerdag lopen 50 kindjes verloren aan de kust, waaronder deze twee