Prof. Jessica Van Oosterwijck (rechts) geeft advies voor wie lijdt aan fybromyalgie.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Jessica Van Oosterwijck (rechts) geeft advies voor wie lijdt aan fybromyalgie. © Shutterstock/ rv

1 op de 20 mensen krijgt de diagnose van fibromyalgie: “We weten dat de klachten ontstaan omdat het centraal zenuwstelsel overgevoelig reageert”

Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Prof. Jessica Van Oosterwijck (UGent) geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. “Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”

 1. Geveld door een burn-out, een uitkering van amper 950 euro en een berg schulden: dit is hoe Inez (41) elke maand de eindjes aan elkaar knoopt
  PREMIUM
  Zoveel verdien ik

  Geveld door een burn-out, een uitkering van amper 950 euro en een berg schulden: dit is hoe Inez (41) elke maand de eindjes aan elkaar knoopt

  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Haar winkeltje in allergievrije voedingsmiddelen was een groot succes, tot Inez (41) crashte en een burn-out kreeg. “Dingen als douchen en koken kostten zoveel energie dat ik daarna terug in bed moest gaan liggen; werken voor een baas zag ik al helemaal niet zitten”, getuigt ze. “Zelfs jaren later is geld door al die financiële problemen nog steeds een onderwerp dat ik wegduw.”
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.