Artrose komt het meest voor in de handen en vingers.
Volledig scherm
PREMIUM
Artrose komt het meest voor in de handen en vingers. © Getty Images

1 op de 2 Belgen krijgt ooit artrose: “Ook door sporten waarbij je je gewrichten asymmetrisch belast, kan je versnelde artrose krijgen”

Maar liefst de helft van de Belgen krijgt ooit last van artrose. Wie oud genoeg wordt, zal er zelfs helemaal niet aan kunnen ontsnappen. Eén op de zes Belgen zal door artrose zelfs ooit een nieuwe knie of heup nodig hebben. Toch zijn er verschillende manieren om je risico te verlagen, en die zijn niet eens zo moeilijk, zegt reumatoloog Jan Lenaerts. “Het kraakbeen dat weg is, komt niet meer terug. Maar je kan wel de zwellingen verminderen.”

31 reacties

 • Rayan El Arami

  2 maanden geleden
  2 huizen van kopen. Als je er zelf nog geen had, 1 voor jezelf en het andere om te verhuren. Ofwel beide verhuren. Als je ziet wat ze tegenwoordig aan huur vragen wordt je slapend rijk als je ze allebei kan verhuren. Gemiddelde huurprijs hier in de regio (25 km): 1100 euro. En de regering slaapt verder terwijl steeds meer huurders in de miserie belanden en verhuurders rijk worden.
 • Nilay cetinkaya

  2 maanden geleden
  Pfff ik ben 34 en heb artrose vroeg gekregen bijna overal ja ik ben jong maar heb het toch
 • Lieve Torfs

  2 maanden geleden
  Ik ben 46 jaar 6 jaar geleden heupprothese en nu dit jaar geopereerd aan de knie niet geholpen nu terug naar de specialist Ik heb zeker geen obesitas maar wel een lichaam vol artrose
 • johan ruell

  2 maanden geleden
  Kan er van meespreken: tot vorig jaar op mijn 61ste liep ik nog 3 tot 4 keer per week 5-6 km, vanaf toen is de miserie in de winter begonnen en nu ben ik weeral 14 dagen niet meer gaan lopen. Overal artrosepijnen, spierpijnen enz... Drink kurkumathee enz... maar weinig beterschap. Vroeger wel heel veel voetbal (tot mijn 45ste) en minivoetbal gespeeld en ik voel dat dat de boosdoener is geweest. Soit, zal nog wel gaan lopen op dagen dat alles goed aanvoelt.
 • Gaston Foubert

  2 jaar geleden
  Ik maak zelf mijn thee voor artrose en gewrichtspijnen met kurkuma, gember en cayennepeper. Kon vorig jaar met moeite en veel pijn amper van mijn stoel komen, heb nu gans mijn tuin pijnloos omgespit. Ik ben 71 en heb een zware jeugd gehad op de boerderij.
 1. Podoloog ziet veel hielspoor en overbelasting door fout schoeisel: “Met juiste wandelschoen heb je geen blessures”
  PREMIUM

  Podoloog ziet veel hielspoor en overbelas­ting door fout schoeisel: “Met juiste wandel­schoen heb je geen blessures”

  De populariteit van wandelen piekt deze maanden. Gezond, maar! “Te veel mensen doen dat met de foute schoenen”, stelt podoloog Charity Audenaert vast in haar praktijk. “En dat zorgt voor heel wat blessures.” Waaraan moet een goede wandelschoen voldoen om er zorgeloos op uit te trekken? Moet je per se een duur paar kopen van een speciaalzaak als A.S. Adventure of scoort een goedkoop model van Decathlon even goed? En hoe voorkom je overbelasting en andere kwaaltjes?
 2. Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
  Jobat

  Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?

  De vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij.
 1. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”
 2. “Een goede test is om liggend op je rug je pijnlijke been gestrekt op te tillen”: zo weet je aan welk rugprobleem je lijdt en wat je eraan kunt doen
  PREMIUM

  “Een goede test is om liggend op je rug je pijnlijke been gestrekt op te tillen”: zo weet je aan welk rugpro­bleem je lijdt en wat je eraan kunt doen

  80 tot 90 procent van de mensen in de westerse samenleving krijgt volgens meerdere studies ooit met rugpijn te kampen. En die rugpijn is er in vele soorten en smaken. Van spit en ischias tot een hernia en artrose. Met specifieke vormen van pijn, zoals uitstraling naar de benen, en met typische momenten dat het pijn doet, zoals bij hoesten en niezen. En ook met specifieke behandelingen. Wij leggen uit hoe je weet welk soort rugpijn je hebt en wat de beste behandeling is.
 3. Aantal hypothecaire leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbedrag steeg wel

  Aantal hypothecai­re leningen zakte in 2022 met ruim vijf procent, het verstrekte kredietbe­drag steeg wel

  Er werden het afgelopen jaar minder hypothecaire kredieten verstrekt dan in 2021, zo blijkt uit het jaaroverzicht van Febelfin, de federatie van de banksector. Vooral sinds de zomer daalde de productie, een gevolg van de stijgende rente die voor een afkoeling op de woonmarkt zorgde. Inzake verstrekte kredietbedragen was 2022 wel nog goed voor een record van bijna 43 miljard euro in totaal.