1 op de 10 krijgt ooit reuma. “Het begint vaak sluimerend”: wat zijn de symptomen? En wie wordt het vaakst getroffen?
Reumamedicijnen zouden de overlevingskansen van coronapatiënten verbeteren, maar klopt dat ook? Dokter Valérie Lambrecht, diensthoofd Reumatologie van het AZ Maria Middelares in Gent licht toe én vertelt alles wat je moet weten over het gezondheidsprobleem waarmee maar liefst 10% van de Belgen ooit geconfronteerd wordt. “Ook kinderen kunnen getroffen worden door reuma en zonder ingrijpen wordt de pijn alleen maar erger.”
Delen per e-mail
Ontstekingsreuma (of ‘artritis’) is geen slijtage van het kraakbeen zoals bij artrose. “Het is een auto-immuunaandoening”, zegt de specialist. “Het betekent dat je immuunsysteem, of anders gezegd, je afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen je eigen lichaam. Dat afweersysteem bestrijdt normaal infecties en beschermt je tegen virussen en bacteriën. Maar bij een auto-immuunaandoening gaat er iets fout, ontspoort dat systeem, wat er in geval van gewrichtsreuma toe leidt dat de gewrichten gaan ontsteken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“1 op de 2 Belgen krijgt ooit artrose”: reumatoloog legt uit wat je kan doen om het te voorkomen
Maar liefst de helft van de Belgen krijgt ooit last van artrose. Wie oud genoeg wordt, zal er zelfs helemaal niet aan kunnen ontsnappen. Toch zijn er verschillende manieren om je risico te verlagen, en die zijn niet eens zo moeilijk. Reumatoloog Jan Lenaerts legt uit hoe en beantwoordt de meest gestelde vragen over het gezondheidsprobleem. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUMZoveel verdien ik
Kelly (23) moest al haar bijverdiensten stopzetten door corona: “Ik wil zo snel mogelijk alleen gaan wonen, maar kan heel moeilijk sparen”
-
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
PREMIUM
Jeanne (75) moest op 32ste job opgeven door reuma en deelt ervaringen met Vives-studenten: “Chronische pijn wordt vaak niet serieus genomen”
We sukkelen allemaal wel eens met pijn, maar bij Jeanne ‘Jo’ Stockman (75) uit Roeselare neemt die echter andere proporties aan. Ze ervaart door reuma al ruim veertig jaar pijn in rug, handen en voeten, maar dat weerhoudt er haar niet van om vrijwilligerswerk te doen. Zo geeft ze als ervaringsdeskundige bij hogeschool Vives nuttige tips aan toekomstige verpleegkundigen. “Ik hamer er bij hen op om ons te zien als een persoon, niet louter als een zieke”, geeft ze mee. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
PREMIUM
Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken. Prof geeft advies om het veilig te houden: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
Het aantal voedselintoxicaties in België lag nooit eerder zo hoog. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Een van de oorzaken is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood”, aldus Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. Hij deelt zijn beste tips om het veilig te houden.