Fit & gezond

 1. “Ik klopte minstens 90 uren per week en moest stevig snoeien in mijn eigen salaris”: onderneemster Ina (37) maakte enkele stevige crisissen mee
  PREMIUM

  “Ik klopte minstens 90 uren per week en moest stevig snoeien in mijn eigen salaris”: onderneem­ster Ina (37) maakte enkele stevige crisissen mee

  Vijf jaar geleden besloot Ina De Quint (37) om na een bloeiende carrière in human resources te ontsnappen uit de gouden kooi en ondernemer te worden. Captain Cork is ondertussen haar eigen Belgische label met ecologische handtassen en accessoires gemaakt van kurk. Ina vertelt aan HLN hoeveel ze daarmee verdient. “De winkel was een hele zware vaste kost. Ik moest al zeker 10.000 euro omzet per maand draaien om break-even te draaien.”
 1. Stijn Baert proeft steak-friet in 4 bekende traditiezaken in Vlaanderen: waar eet je de beste? “Qua prijs-kwaliteit is deze onklopbaar”
  PREMIUM

  Stijn Baert proeft steak-friet in 4 bekende traditieza­ken in Vlaanderen: waar eet je de beste? “Qua prijs-kwaliteit is deze onklopbaar”

  Met biefstuk-friet kan je iedereen een plezier doen, maar waar eet je de lekkerste versie? HLN-foodie Stijn Baert gaat maandelijks op zoek in Vlaanderen. “Als ik niet zo ver woonde, kwam ik hier zeker een paar keer per jaar eten", verzucht Stijn na zijn bezoek aan vier brasserieën met oog voor authenticiteit, getipt door de HLN-lezers. Moet de voorlopige nummer één op de restokaart plaats maken? “Ook de kropsla, de witloofsalade en de mayonaise benaderden de perfectie.”
 2. “Met pilates train je spieren voor een betere houding”: hoe begin je eraan? Pilatesdocente geeft advies en tipt oefeningen voor thuis
  PREMIUM

  “Met pilates train je spieren voor een betere houding”: hoe begin je eraan? Pilatesdo­cen­te geeft advies en tipt oefeningen voor thuis

  Pilates bestaat haast honderd jaar, en heeft er sinds corona weer een nieuwe schare enthousiaste aanhangers bij. Van de revaliderende soldaten in WO I tot de hippe meisjes in New York: wat verklaart de aantrekkingskracht van deze gymnastiekvorm? “Onze oefeningen richten zich op het verstevigen van het lichaam, de flexibiliteit van spieren en gewrichten, en het uitlijnen van de ruggengraat”, zegt docente Fantina Van Berendoncks. “
 3. Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toegankelijkere’ zaak? En is het daar echt goedkoper?
  PREMIUM

  Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toeganke­lij­ke­re’ zaak? En is het daar echt goedkoper?

  Drie weken geleden opende chef van het jaar 2023 Nick Bril untitled., het goedkopere broertje van The Jane, op de eerste verdieping van het sterrenrestaurant. Hij is lang niet de enige topchef die een tweede concept opent dat betaalbaarder en ‘toegankelijker’ voor het grotere publiek zou zijn. Betaal je daar echt minder voor een menu, geraak je er makkelijker binnen en waarom de keuze voor een extra zaak? Chefs Nick Bril en Marcelo Ballardin, CEO van Resengo Dirk Gypen en trendconsultant Saskia Neirinckx leggen uit.
 1. Hoe stampte onderneemster Conny Vandendriessche (58) haar miljardenbedrijf uit de grond? “Als je van 1 euro 3 euro kan maken, gaat er een wondere wereld open”
  PREMIUM

  Hoe stampte onderneem­ster Conny Vanden­dries­sche (58) haar miljarden­be­drijf uit de grond? “Als je van 1 euro 3 euro kan maken, gaat er een wondere wereld open”

  Onderneemster Conny Vandendriessche (58) bouwde een internationaal miljardenbedrijf in de hr-sector uit en is gepassioneerd om vrouwen aan het ondernemen te krijgen. De lessen die ze decennialang leerde, en die van andere inspirerende vrouwen, deelt ze in haar boek ‘Dream, Dare, Do’. Wij vroegen de toponderneemster welk advies ze zou geven aan haar 20-jarige zelf en wat haar financiële toppers en missers zijn. “Met onze grootste financiële flater maakten we een verlies van 4 miljoen euro.”
 2. Van een pita met gehakt en labneh tot een pittige Mexicaanse vissoep: 5 gerechten die je volgende week een kans wil geven

  Van een pita met gehakt en labneh tot een pittige Mexicaanse vissoep: 5 gerechten die je volgende week een kans wil geven

  Nu het weer een beetje langer licht begint te worden buiten, beginnen we al te dromen over de lente. Daarom stelden onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Jelle Beeckman en Piet Huysentruyt deze week een verfrissend wintermenu samen waar je die eerste lentetoetsen al in kan merken. Van een frisse wittekoolsla met kalkoensatés tot Mexiaanse vissoep die de temperaturen doet stijgen: aan tafel!
 1. Diëtiste test 15 kant-en-klare maaltijdsalades uit de supermarkt en deelt een 4/10 en 8/10 uit: “Volwaardige salade die je honger écht stilt”
  PREMIUM

  Diëtiste test 15 kant-en-kla­re maaltijdsa­la­des uit de supermarkt en deelt een 4/10 en 8/10 uit: “Volwaardi­ge salade die je honger écht stilt”

  Handig die maaltijdsalades in de supermarkt: perfect als makkelijke en snelle lunch on te go. Maar zijn die kant-en-klare slaatjes wel zo gezond als we denken? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt er 15 uit de supermarkt in drie categorieën: met garnalen, kaas en kip. “Deze bevat zelfs al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout voor volwassenen.” Zit er ook een écht goede versie bij? En hoe herken je een vullende maaltijdsalade die je een energiedip bespaart?
 2. “760 euro voor een week in een viersterrenresort, vluchten inbegrepen”: dit zijn de voordeligste landen voor een all-invakantie
  PREMIUM

  “760 euro voor een week in een vierster­ren­re­sort, vluchten inbegrepen”: dit zijn de voordelig­ste landen voor een all-invakantie

  Vliegtickets kosten 24,2 procent meer dan een jaar geleden en de prijs voor een pakketreis is met 11,9 procent gestegen. Maar als je voor een all-inclusive reis kiest, dan weet je wel exact hoeveel je tijdens je volgende vakantie uitgeeft, vlucht inbegrepen. Onze reisspecialist Johan Lambrechts tipt de interessantste landen voor zo’n all-in.
 3. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 1. Van pompjes tot pillen of één prik per maand: deze revolutionaire behandelingen voor diabetes zijn er al of in volle ontwikkeling
  PREMIUM

  Van pompjes tot pillen of één prik per maand: deze revolutio­nai­re behandelin­gen voor diabetes zijn er al of in volle ontwikke­ling

  Maar liefst 500.000 mensen in ons land hebben officieel een vorm van diabetes, en in werkelijkheid ligt dat aantal nog een pak hoger. Moeten zij allemaal insuline inspuiten? Wat is dat hormoon precies? En wat mogen we in de toekomst verwachten op het vlak van behandeling? Wij polsten bij endocrinoloog prof. dr. Chantal Mathieu (UZ Leuven).
 2. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
 3. Hogwarts Legacy: waarom de magie van Harry Potter na een kwarteeuw nog betovert
  PREMIUM

  Hogwarts Legacy: waarom de magie van Harry Potter na een kwarteeuw nog betovert

  De Harry Potter-franchise is nog springlevend. 25 jaar nadat ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ in ons land verscheen, komt op 10 februari de veelbesproken game Hogwarts Legacy uit. Het spel is nog gehuld in best wat mysterie, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Hogwarts Legacy staat ook al weken bovenaan de lijst met bestverkochte games op Steam. Hoe komt het dat JK Rowling’s magische universum de dreuzelwereld al zo lang weet te beroeren?

Mijn Gids: Geld

 1. 40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks

  40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populair­ste frituurs­nacks

  40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn.
 1. Andy Peelman (39) legt zijn geldzaken bloot: “Toen ik bij de politie werkte, reed ik al met een Maserati rond”
  PREMIUM

  Andy Peelman (39) legt zijn geldzaken bloot: “Toen ik bij de politie werkte, reed ik al met een Maserati rond”

  Andy Peelman (37), intussen één van ’s lands bekendste politiemannen, speurt vanaf vanavond mee naar wie er achter de pakken van The Masked Singer schuilen. In onze rubriek Centen en percenten liet hij een tweetal jaar geleden al in zijn portemonnee én zijn ziel kijken. “Zodra het mocht, ben ik als tiener in de horeca beginnen te werken. Mijn mama had het immers niet breed.”
 2. Frederik en Céline waagden zich aan totaalrenovatie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”
  PREMIUM

  Frederik en Céline waagden zich aan totaalreno­va­tie van hun woning uit 1929: “Elke dag werkten hier 15 mensen om alles rond te krijgen”

  De burgerwoning van Frederik en Céline in Heverlee vierde haar 90ste verjaardag toen onze woonexpert Björn Cocquyt er in 2019 een bezoek bracht. En dat gebeurde in stijl, met dank aan de manier waarop het koppel ze renoveerde. Ze bewaarden de ziel van het huis en voegden er persoonlijke elementen aan toe. De liefde voor Afrika kon daarbij niet ontbreken.
 3. Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”
  PREMIUM

  Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialis­ten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkan­ker”

  Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.
 4. De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
  PREMIUM

  De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaande­len?

  Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
 1. Veggieburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
  PREMIUM

  Veggiebur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

  Uit een doorlichting van 500 vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels in Belgische supermarkten blijkt dat die vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop zijn de meeste veggieburgers ultrabewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
 2. Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?
  PREMIUM

  Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?

  Als je op NPO1 de avonturen van Erik Van Looy in de Nederlandse versie van ‘De Slimste Mens’ volgt – hij is er geen quizmaster, wél deelnemer – , zal je het gemerkt hebben: in zijn tweede aflevering droeg hij een ooglapje. De reden van het ongemak? Erik moest onder het mes omdat het netvlies van zijn oog gescheurd was. Hoe kan dat gebeuren en hoe behandel je dat? Dr. Joachim Van Calster, oogarts in het UZ Leuven, geeft meer uitleg: “Bijziendheid is een belangrijke factor die het risico op netvliesloslating verhoogt.”
 3. Sommige werknemers zien hun netto maandloon met 350 euro stijgen door aangepaste belastingschalen: hoe gebeurt die berekening?
  PREMIUM

  Sommige werknemers zien hun netto maandloon met 350 euro stijgen door aangepaste belasting­scha­len: hoe gebeurt die berekening?

  Belgische werknemers krijgen dit jaar minstens 600 euro netto meer op hun rekening dankzij de aanpassing van de belastingschalen. Rekening houdend met de loonindexeringen loopt dat bedrag zelfs nog veel hoger op. Hoe komt dat precies? En hoeveel stijgt jouw loon precies? Kristiaan Andries, belastingexpert bij hr-dienstverlener SD Worx, legt het uit.
 1. Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatiepsycholoog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimenteerfase om je doelen bij te sturen”
  PREMIUM

  Zo houd je je goede voornemens beter vol: motivatie­psy­cho­loog geeft 6 concrete tips: “Gun jezelf een experimen­teer­fa­se om je doelen bij te sturen”

  Ben jij ook al hopeloos gesneuveld in je goede voornemens voor 2023? Troost je: je bent lang niet alleen. Waarom vinden we het toch zo verdomd lastig om ons leven te verbeteren? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft advies en deelt concrete tips zodat je het dit keer écht beter kan doen. “Het is niet de bedoeling dat je slaaf wordt van je goede voornemen. Als je erin slaagt om drie keer per week na het werk naar de fitness te gaan, is het misschien niet haalbaar om die avonden een gezonde maaltijd op tafel te zetten.”