Chef David kookte ooit voor Julia Roberts en Nicole Kidman, op kerstavond doet hij dat voor kinderen uit een weeshuis
MiddelkerkeOoit kookte David De Maré (34) voor wereldsterren als Julia Roberts, Nicole Kidman en Danny DeVito. Sinds kort roert hij in de potten van zijn cateringzaak GOUST in het dorpje Mannekensvere bij Middelkerke. Op kerstavond dient David in het Antwerpse Hoboken verse pastagerechten op in een weeshuis. “Ik heb altijd moeten knokken voor mijn plaats. Nu richt ik me volledig op de zwakkeren die het zelf moeilijk hebben in deze coronaperiode.”
Delen per e-mail
Mannekensvere is zo’n dorpje waar de tijd geen rol lijkt te spelen. Dat is maar schijn, natuurlijk. In de Zwarteweg 23, op de rand van het dorpscentrum, is David druk in de weer met het kneden van vers pastadeeg. Hier, in een oude woning van kort na de Eerste Wereldoorlog, is de chef alles tot in de puntjes aan het voorbereiden met het oog op de feestdagen. “Vroeger was hier zelfs een drankenhandel en beenhouwerij gevestigd. Kijk, in de draagbalken zitten nog de nagels waar vlees hing te te drogen”, leidt de sympathieke horecaman ons rond. Maar hoe belandt een chef nu in hemelsnaam in Mannekensvere, ‘of all places’?
“Ik ben geboren in Middelkerke en verhuisde in mijn tienerjaren naar Nieuwpoort. Ik studeerde grafische technieken - daar heb ik mijn oog voor detail gehaald -, maar besloot uiteindelijk om mijn studies af te maken aan de hotelschool van Koksijde. Ik was altijd al gefascineerd in wereldgastronomie en deed het ook goed tijdens de ‘Junior Maitre d’Hotel’-wedstrijden, zowel in België als Europa. In die laatste bijvoorbeeld behaalde ik de vierde plaats. Ik besloot op mijn 24ste de stap naar het buitenland te wagen. Mijn eerste grote opdracht was in het vermaarde hotel Il San Pietro di Positano, onder Napels. Het wordt ook wel het Beverly Hills van Italië genoemd. Ik had de eer er te koken voor sjeiks en wereldsterren als Julia Roberts, Nicole Kidman en Danny DeVito. Twee jaar later ging ik aan de slag in Le Louis XV in Monaco, het restaurant van Frans topchef Alain Ducasse. Ook dat was een absolute topervaring. Samen met de souschef van dat restaurant trok ik ook naar hotel Le Mas de Pierre in het Franse Saint-Paul-de-Vence.”
“Na de geboorte van m’n zoontje Thomas ben ik de liefde terug naar België gevolgd. Ik was een echte workaholic, maar besloot het koken even op een lager pitje te zetten en was vier jaar aan de slag in het vastgoed”, vervolgt David. “Mijn oog viel op dit pand in Mannekensvere: een mooi huis te midden van de rust en het platteland. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik besloot in augustus dit jaar het koken weer op te starten, dit keer als cateraar. De naam GOUST verwijst naar het oud-Franse woord waar uiteindelijk ‘goût’ van is afgeleid. En tot op vandaag gebruiken Vlamingen het woord dat ook de Germanen destijds overnamen: goesting.”
Zuiderse keuken
De zuiderse keuken vormt de rode draad bij David: bouillabaisse à la Marseillaise, lasagna al ragú of vitello tonnato, om er maar een paar te noemen. “Ik gebruik alleen maar verse producten. Zo komen de eieren voor de verse pasta van een lokale landbouwer. Mijn familie is in de landbouw actief en de melk die ik gebruik, is van lokale productie. Zelfs de ricotta maak ik zelf. En, jawel, er is ook familie in Frankrijk actief met de productie van crémant. Het is die liefde en passie voor het vak die ik wil doorgeven. Daarom organiseer ik ook kookworkshops voor kinderen. Dat slaat enorm aan.” Naar de toekomst toe wil David van GOUST in Mannekensvere ook een brunchadresje maken.
Mooie kerst voor kinderen
“Ik heb het zelf niet altijd even makkelijk gehad en heb altijd moeten knokken voor mijn plaats", zegt David. “Ik ben altijd positief gebleven en wil nu iets terugdoen voor zij die het nu moeilijk hebben. Gewoon, zomaar. Ik nam contact op met een groot weeshuis in Limburg en zij verwezen me door naar het weeshuis van Hoboken, waar ze extra hulp konden gebruiken. Speciaal voor hen zal ik 35 lekkere verse lasagna’s en pasta’s maken. (knipoogt) Want wees eerlijk, wie lust er nu geen lekker vers bord? Zo kunnen de kinderen even hun zorgen vergeten en genieten van een mooie kerst. Je kan wel zeggen dat kinderen een moeilijke kindertijd later zullen verdringen, maar dat is niet zo. Dat draag je altijd op één of andere manier met je mee. Daarom wil ik helpen.”
Meer info: www.goust.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oostende Vijftiger vrijgesproken voor drugsdood van jonge vrouw, nabestaanden hadden op assisen gehoopt
Een 54-jarige man uit Oostende is vrijgesproken voor de drugsdood van een 30-jarige vrouw. Volgens de rechtbank is het niet uitgesloten dat het slachtoffer zélf de dodelijke dosis cocaïne heeft aangekocht. “Er zijn ook aanwijzingen in het dossier dat de vrouw zelfmoordgedachten had.” Een flinke klap voor de nabestaanden, die het dossier vier jaar na de feiten alsnog behandeld wilden zien door het hof van assisen. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Middelkerke Ook in woonzorgcentrum De Ril zijn ze begonnen met toediening van coronavaccins: Colette krijgt als eerste een prikje
Woensdag kreeg Colette Louwagie als eerste in woonzorgcentrum De Ril het coronavaccin. In deze eerste vaccinatieronde kregen 61 bewoners het fel besproken prikje. Ondertussen krijgen ook enkele oudere medewerkers tegelijk een vaccin. Tegen 22 januari zullen alle inwoners in de Middelkerkse woon- en zorgcentra gevaccineerd zijn. -
-
PREMIUM
Diksmuide Hunkeren jouw kinderen naar een kamp? Diksmuide heeft een pak leuke initiatieven vanaf de krokusvakantie
Maandag 18 januari om 17 uur opent Diksmuide zijn digitale inschrijvingsplatform voor de vakantiekampen. Die staan open voor kinderen jonger dan dertien jaar. Snel zijn is de boodschap. Wij geven je graag een handig overzicht. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Middelkerke/Oostende Camerabeelden tonen spectaculaire achtervolging van Middelkerke tot in Oostende, waarbij bestuurder rotonde verkeerd oprijdt
De lokale politie Middelkerke heeft beelden vrijgegeven van een spectaculaire achtervolging. Die vond plaats van in Middelkerke tot in Oostende. Je ziet hoe een bestuurder met hoge snelheid wegvlucht, met een colonne combi’s en politiemotards in zijn kielzog. Daarbij neemt de automobilist onder meer de andere kant van de rotonde aan de Duinkerkseweg en Torhoutsesteenweg in Oostende. De man is intussen aangehouden. Die video vind je hieronder.