Kleinste stad van België vangt 100 vluchtelingen op: “We zijn gastvrij en heten ze dan ook welkom”
Het Rode Kruis opent midden december een tijdelijk noodopvangcentrum voor honderd asielzoekers in Peace Village in Mesen. De mensen zullen er tussen 17 december en 30 januari onderdak krijgen. “Mesen is een gastvrije stad en we heten de verzoekers om internationale bescherming welkom.”
Burgemeester Sandy Evrard werd afgelopen dinsdag door minister Maggie De Block op de hoogte gebracht over de komst van een noodopvangcentrum naar de stad Mesen. Het Rode Kruis zal van 17 december tot en met 30 januari honderd asielzoekers onderbrengen in Peace Village. “Het gaat om een humanitaire noodopvang”, zegt de burgemeester. “Die mensen krijgen de meest elementaire zorgen: een dak boven hun hoofd, voedsel, veiligheid en een minimum aan comfort. Het Rode Kruis zal instaan voor de eerste hulp bij medische problemen. Ook zullen ze een aantal activiteiten organiseren.” De burgemeester denkt dan aan een voetbalwedstrijd in het kader van de herdenking van de kerstbestanden van WO I. “We zullen de asielzoekers ook de mogelijkheid geven de bibliotheek te bezoeken, zodat ze kunnen communiceren met het thuisfront. Wel vraagt het Rode Kruis een engagement. De bezoekers worden mee ingeschakeld om het centrum te onderhouden en er is een huishoudelijk reglement dat het samenleven binnen en buiten het centrum vastlegt.”
Verschillende nationaliteiten
Het gaat onder andere om Afghanen, Syriërs en Palestijnen die asiel hebben aangevraagd in Brussel. De opvangplaats wordt een open centrum, net als alle centra van Fedasil en het Rode Kruis. “Dat wil zeggen dat de bewoners vrij in en uit kunnen tussen 6 en 24 uur. Van middernacht tot 6 uur is het centrum gesloten en is er toezicht.”
Olivier Fiore, die de leiding heeft over het opvangcentrum in Menen, wordt de verantwoordelijke in Mesen. “Die man heeft al twintig jaar ervaring met het opvangen van asielzoekers”, weet Evrard. “De verantwoordelijke zet medewerkers uit Menen in om alles in goede banen te leiden.” Volgens de burgemeester maakte hij ondertussen samen met het Rode Kruis, de politie, de stadsdiensten en de mensen van Peace Village duidelijke afspraken naar samenwerking toe.
Gastvrije stad
“Mesen is een gastvrije stad en we heten de verzoekers om internationale bescherming welkom. We vinden het onze taak als stad om ons steentje bij te dragen nu de nood aan opvangplaatsen steeds groter wordt. Peace Village is een geschikte locatie om voor een beperkte tijd een aantal mensen op te vangen, weten we uit het verleden.” In 2016 gaf Peace Village al eens onderdak aan asielzoekers en toen liep alles zonder problemen.
Maatschappelijke rol
“Vijf jaar geleden is de tijdelijke opvang in Peace Village goed gegaan”, beaamt directeur Matti Vandemaele van Peace Village. “We hadden toen geen incidenten en we verwachten nu hetzelfde. We hebben goeie ervaringen met de samenwerking met het Rode Kruis en met de mensen van het centrum in Menen. Ook Mesen en de Mesense bevolking hebben dat vorige keer goed gedaan. Daarnaast zijn we blij dat we kunnen helpen. Dit past in onze sociale rol. We zijn meer dan een hostel, we hebben ook een maatschappelijke rol te vervullen. We kunnen onmogelijk spreken met onze groepen over vrede als we blind blijven voor de uitdagingen van onze tijd.”
De inwoners van Mesen kregen al een brief in de bus over de komst van het noodopvangcentrum. Op dinsdag 3 december om 19 uur vindt een infovergadering plaats in Peace Village. “We beseffen dat de opening van een opvangcentrum een impact heeft op de omgeving”, reageert Hilde Van Gastel van Rode Kruis Vlaanderen. “Daarom besteden we veel aandacht aan een open communicatie met de inwoners en het stadsbestuur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moere/Sint-Amandsberg/Varsenare
ASSISEN. Alexander Dean (29) schuldig aan viervoudige moord en foltering van fotograaf: “Hij had feiten ruim op voorhand aangekondigd via sociale media”
Bijna 5 jaar na de feiten verschijnt Alexander Dean (29) uit Varsenare voor het hof van assisen in Brugge voor viervoudige moord. De bodybuilder bracht op 25 juli 2017 z’n ex-liefje Maïlys Descamps (18) en haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) om het leven in Moere. De nacht voordien had hij ook al fotograaf Jeroen Verstraete (39) doodgestoken in Sint-Amandsberg. Na een ganse dag pleidooien werd Dean woensdagavond schuldig bevonden aan viervoudige moord en foltering. Herlees alle gebeurtenissen nog eens in onze liveblog hieronder. -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
Poperinge
Rookmelder voorkomt erger bij brand door oververhitte houtskoolresten
Een brand in de garage van een woning langs de Werf in Poperinge bleef binnen de perken dankzij een rookmelder. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUMMesen
BELOOFD IS BELOOFD. Stadsbestuur kan vrachtverkeer niet volledig van N314 weren
De bestuursperiode van uw gemeentebestuur is ruim halfweg. Tijd voor een evaluatie. Komt er iets in huis van de prioriteiten die in 2018 werden gesteld? We selecteren vijf beloftes van het schepencollege, zochten uit wat er al gerealiseerd is en wat er nog op de plank ligt. Vandaag: Mesen, de kleinste stad van het land, waar burgemeester Sandy Evrard al 20 jaar aan het roer staat. Slaagde de burgervader erin de zorg voor de ouderen te versterken? Een buurthuis te bouwen voor jongeren? Van de kerk een uitkijktoren te maken? En het zware verkeer uit de stad te bannen? -
Haringe
Annouschka opent zomerbar in eigen tuin met T(H)OF in Haringe
Een pop-up zomerbar in je eigen tuin? Annouschka Spruytte doet het met ‘T(h)of in Haringe’ van 18 juni tot en met 17 september. In haar tuin zal je kunnen genieten van een cocktail, mocktail, gin-tonic of streekbier met een tapashapje. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
20 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEvelyn Semetier
Maxim Vermeeren
Thomas Delaet
Tony Boelen
Ruud Roeders