De leerlingen van Qworzo gingen met Vincent Van Quickenborne op de foto.
Volledig scherm
De leerlingen van Qworzo gingen met Vincent Van Quickenborne op de foto. © RV / Eddy Meijs

Leerlingen lagere school gaan in dialoog met gedetineerden: “Kinderen een ander beeld geven dan de boze boef met een gestreept gevangenisplunje”

MerksplasDe leerlingen van basisschool Qworzo in Merksplas zijn de voorbije twee weken in interactie gegaan met enkele gedetineerden uit de strafinrichting in hun gemeente. De gevangenis en vzw Rode Antractiet hopen zo de beeldvorming van kinderen over het leven in een gevangenis wat bij te sturen of te verduidelijken. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was onder de indruk en wil het project overal op poten zetten.

 1. “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuisjes van decorbouwers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten
  PREMIUM
  Lommel/Balen/Vlaanderen

  “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuis­jes van decorbou­wers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten

  De coronacrisis brak uit. Met zijn twee zaten ze op een zak cement. Een glas cava in de hand, maar niet om te vieren. Integendeel. Een brainstorm op een zakelijk leven of dood... En toen besloten ze om de sprong te wagen. Het bouwen van unieke speelhuisjes die volledig meegaan in de beleving van kinderen. Eye-Opener Decors werd een schot in de roos. Tegenwoordig richten ze zelfs tuincentra of andere ruimtes in, hebben ze een contract met Plopsaland en mogen ze in het Midden-Oosten speeltuinen gaan decoreren. En binnenkort volgt de lancering van de enige echte Eye-Opener Treehouse. Siemon Ariens (31) en Lars van den Dungen (26) weten het ondertussen zelf ook: “Never waste a good crisis.”
 1. Kleinste dorp met grootse plannen: Baarle-Hertog en Baarle-Nassau willen volledige centrum herinrichten
  Baarle-Hertog/Baarle Nassau

  Kleinste dorp met grootse plannen: Baar­le-Her­tog en Baar­le-Nas­sau willen volledige centrum herinrich­ten

  Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hebben samen een Masterplan Centrum Baarle laten uittekenen om het pittoreske centrum van de enclavegemeente aantrekkelijker te maken voor de bewoners, maar ook voor ondernemers en toeristen. In het plan wordt heel het centrum aangepakt, gaande van de Loswal tot het Sint-Annaplein, de omgeving van de kerk en enkele centrumstraten. Het plan zal stapsgewijs uitgevoerd worden én is afhankelijk van de financiële toestand. Dit masterplan komt bovenop de plannen van Baarle-Hertog om het historisch centrum aan te pakken.