Bergwijkbrug opent met enkele maanden vertraging voor verkeer: “Bijna anderhalf jaar afgesneden van centrum gemeente”
Merelbeke/GentDe gloednieuwe Bergwijkbrug in Merelbeke ging deze namiddag met enkele maanden vertraging open voor het verkeer. Sinds de zomer van 2000 werd er gewerkt en was de oude brug onderbroken voor alle verkeer en was de wijk Flora afgesneden van de rest van de gemeente.
Didier Verbaere
De oude Bergwijkbrug over de R4 en de Ringvaart uit 1957 was meer dan zestig jaar oud en dringend aan vervanging toe om een vlotte verbinding te garanderen tussen de Florawijk en de stationsomgeving van Merelbeke in het noorden en Lemberge, de bedrijvenzone en de campus Diergeneeskunde in het zuiden. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en de Vlaamse Waterweg werd een nieuwe en moderne brug met aparte fietspaden en drie rijstroken gebouwd. De afbraak van de oude brug gebeurde in januari maar de opbouw en de verplaatsing van de nieuwe brug liep enkele maanden vertraging op. Door de coronaandemie was er een gebrek aan grondstoffen voor de afwerking.
Open voor alle verkeer
Bijna anderhalf jaar waren we afgesneden van het centrum van de gemeente en het is een opluchting dat de brug weer open is
Buurtbewoonster Jacqueline
Maar na het officieel knippen van het lintje, konden deze middag de eerste voetgangers en fietsers de brug over. Ook wagens kunnen sinds deze namiddag opnieuw de brug over. “Bijna anderhalf jaar waren we afgesneden van het centrum van de gemeente en het is een opluchting dat de brug weer open is”, zegt Jacqueline Verstraete. Zij woont op de Fraterstraat aan de ‘andere kant’ van de Ringvaart. “Voor onze wijk is de brug belangrijk om boodschappen te doen. Ook het busvervoer verliep moeizaam. Gelukkig kunnen we nu veiliger per fiets de overkant bereiken. Misschien zal het nu opnieuw wat drukker worden in de Florastraat maar door de bijkomende verkeersmaatregelen zal dat wel meevallen”, zegt Jacqueline.
Ook voor fietsers is de nieuwe brug, met aparte fietsstroken, een zegen. “Het is heel wat veiliger dan de brug aan de Hundelgemsetseenweg”, zegt Femke Stordiau uit Lemberge. Zij was deze middag met de fiets en de honden Patchoul en Zappa op weg naar haar lief in Gent. “Via de Bergwijkbrug scheelt het toch een omweg van 2,5 kilometer en ik ben aangenaam verrast dat de brug weer open is”, zegt ze. Dat vindt ook één van de buurtbewoners die vaak moet tanken aan de overkant. “Een omweg van 5,5 kilometer terwijl ik het tankstation vanaf onze huis zie liggen”, lacht de man.
De nieuwe brug heeft een lengte van 101,20 meter, is 19,50 meter breed en 5,5 meter hoog. Ze weegt 3300 ton en prijkt 13 meter boven de Ringvaart uit zodat schepen met drie zeecontainers en makkelijk onderdoor kunnen. Dat was ook één van de redenen waarom er een nieuwe brug kwam. Europa en Vlaanderen investeerden in brug en omliggende wegenwerken samen zo’n 12 miljoen euro. “Een huzarenstukje en een verademing dat de brug eindelijk open is. Niet alleen voor Merelbeke want we zitten hier op één van de belangrijkste knooppunten van Oost-Vlaanderen”, zegt burgemeester Filip Thienpont (CD&V).
“De brug is ook belangrijk voor een duurzame mobiliteit over het water”, benadrukte Machteld Claerhout, woordvoerster van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Zij kon er vandaag niet bij zijn. Ook schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel (Open Vld) moest verstek geven door ziekte. “Het dossier sleept al twintig jaar aan. We zijn blij dat er eindelijk een veilige fietsoversteek is over de Ringvaart”, liet hij weten. Er werden ook nog andere verkeersingrepen doorgevoerd tijdens de bouw van de brug. Suggesties hierover kan je nog steeds kwijt via de website van de gemeente.