Bekommerd om de komkommer: ILVO en cateringbedrijf willen overschot door corona verwerken in gezonde drankjes
Het ILVO, het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek in Melle, en het Merelbeekse cateringbedrijf Atelier M hebben een idee om de corona-overschotten komkommer te verwerken. “Het sap is ideaal voor hippe en gezonde drankjes.”
Delen per e-mail
De coronacrisis heeft ook verschuivingen veroorzaakt in de verhandeling van groenten en fruit. Restaurants, grote evenementen, bedrijfscatering vielen een tijd uit. “Op bepaalde momenten ontstonden er overschotten van komkommer op de groenteveilingen. Begin mei berekenden ze daar dat 40% of ruim 3.500 ton van de aangevoerde komkommers niet als versproduct verkocht zou geraken”, klinkt het bij het ILVO.
“De caloriewaarde van komkommer is laag, maar de groente heeft tegelijk een hoge voedingswaarde door de aanwezige vezels, vitaminen, antioxidanten, en mineralen. Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen. Het resultaat is een geconcentreerd sap. Deze siroop kan vervolgens toegevoegd worden aan tal van voedingsproducten als smaakmaker”, zegt Nathalie Bernaert van ILVO.
Atelier M experimenteert met komkommerdrankjes
Cateringbedrijf Atelier M, aan het station van Merelbeke en gerund door bio-ingenieur voeding Michaël Verlinde (32) en zijn zus en kunsthistorica Rosemarie (33), stapt mee in het initiatief. “We focussen steevast op het ‘zero waste’-principe en duurzaamheid. Zo zijn we geëvolueerd naar een creatief labo dat zich richt op productontwikkeling”, legt Rosemarie uit. Zo verwerkten ze bierdraft in koekjes en maakten ze bier van oud brood in samenwerking met De Wilde Brouwers.
“Door de crisis is er heel wat productieoverschot. Daar gaan wij graag mee aan de slag. De extracten van komkommers zijn bijvoorbeeld heel verfrissend in gemberbier en andere gefermenteerde dranken. Maar evengoed als basissiroop voor limonades, mocktails en cocktails. We mengen ze ook met andere smaakmakers zoals vlierbloesem of citroen. Die nieuwe dranken laten we dan proeven door een testpanel waarna we op zoek gaan naar een partner zoals een brouwer of een frisdrankenproducent, om dit in de markt te zetten. We denken dat de eerste dranken op basis van dit komkommerextract in september op de markt zullen komen”, zegt Michaël.
Witloof
En zo wil het Atelier M elk overschot in de voedselketen een tweede leven schenken. “Samen met ILVO zijn we ook betrokken in het Interreg-project ‘Food from Food’. In dat onderzoeksproject hebben we gezocht hoe we reststomen uit de witloofverwerking konden toepassen in dranken. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend”, aldus Michaël.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
UNIZO en Horeca Oost-Vlaanderen zijn gefusioneerd. “Samen kunnen we veel meer druk zetten voor onze sector”
Horeca Oost-Vlaanderen heet voortaan ‘Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen’. De twee belangenverenigingen werkten wel al samen, maar ontdekten door corona dat een structurele samenwerking voor iedereen voordelen heeft. “Samen kunnen we veel meer druk zetten, bijvoorbeeld rond de terrasuitbreidingen”, zeggen Jos Vermeiren en Tim Joiris. Wie lid was van de ene, kan nu ook lid worden van de andere. -
Gent
Zonnig weekend in het vooruitzicht: ledborden, hekken én politie moeten bezoekers aan coronamaatregelen herinneren
Het was donderdag al gezellig druk in de stad, en het regende nochtans. Maar mensen zijn het duidelijk kotsbeu om binnen te zitten, en gaan dus ‘chillen’ aan de waterkanten in de stad. Omdat er dit weekend zomers weer voorspeld wordt, neemt de stad maatregelen tegen een mogelijke stormloop. “Er zijn ook andere plekken dan de Graslei en de Reep.” -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
-
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Evergem/Gent
‘Flik op rust’ Marc De Buysscher (67) neemt politiewerking op de korrel in boek: “Niemand weet nog wie met wat bezig is”
Marc De Buysscher, een politieman op rust uit Evergem, brengt het boek ‘Op sterven na dood’ uit. Na 42 jaar bij de politie neemt hij de werking van het politieapparaat op de korrel. -
Gent
Minister Gilkinet ondertekent morgen intentieverklaring Rail Ghent - Terneuzen. “Symbolisch een enorme stap”
Morgen ondertekent mobiliteitsminister Georges Gilkinet de intentieverklaring om de goederenspoorlijn Gent - Terneuzen uit te bouwen. Dat wil niet zeggen dat de spoorlijn er binnenkort zal liggen, wel dat de kans reëel is dat ze er echt komt. “Ik zie niet in welke enthousiaste partner nu nog zijn staart zou intrekken”, zegt Joris Vandenbroucke (sp.a) -
Gent
Studente start fondsenwerving voor dakloze Jaak (68): “Omdat niemand op straat zou mogen slapen, en al zeker niet op die leeftijd”
Het heeft veel mensen geraakt, het verhaal van de dakloze Jaak Ruytinx (68) die tijdens de winterprik gratis in rendez-voushotel Ptitamie mocht slapen. Ook studente Nami Derluyn. Zij zet nu een fondsenwerving op poten voor Jaak. “Zodat hij af en toe een hotelkamer kan huren wanneer hij dat nodig heeft", zegt Nami.