De Merchtemse steltenlopers enkele maanden geleden aan het werk tijdens de Hopduvelfeesten in Asse.
Volledig scherm
PREMIUM
De Merchtemse steltenlopers enkele maanden geleden aan het werk tijdens de Hopduvelfeesten in Asse. © Tom Vierendees

Tot zes meter steken ze boven de massa uit, maar wie zijn de Merchtemse steltenlopers? “Onze traditie gaat al 700 jaar mee”

MerchtemDe Koninklijke Steltenlopers Merchtem. Grote kans dat je ze al ergens in Vlaanderen aan het werk zag. Ze zijn niet alleen wereldberoemd in eigen land, maar ook ver daarbuiten. Ze brachten al spektakel in onder meer Shanghai, Moskou, Dubai en Osaka en voorts in zowat elk Europees land. Intussen is de vereniging Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen. Maar wat is het verhaal achter de spectaculaire steltenlopers? Wij gingen praten met trotse voorzitter Roger Daelemans. “Toeschouwers durven ons al eens iets te drinken geven via een een raam op de eerste verdieping.”

  1. Huis van het Kind en Katrol zetten samen in op kinderarmoede in Asse: “We proberen gezinsstructuur te wijzigen”
    Asse

    Huis van het Kind en Katrol zetten samen in op kinderar­moe­de in Asse: “We proberen gezins­struc­tuur te wijzigen”

    Het Katrolproject van Huis van het Kind Asse heeft een officiële licentie ontvangen van Katrol uit Oostende. Met het project wordt stevig ingezet op studie- en gezinsondersteuning bij kwetsbare en kansarme gezinnen in Asse. Bedoeling is dat een brug gevormd wordt tussen kwetsbare gezinnen en de maatschappij. “Plots durven de ouders samen met de student wel naar het oudercontact of het OCMW te gaan”, klinkt het. Het project gaat nu het tweede jaar in.