Kevin Van Haute van de Heideveldhoeve in het witloofkot.
Volledig scherm
PREMIUM
Kevin Van Haute van de Heideveldhoeve in het witloofkot. © Tom Vierendeels

Met uitsterven bedreigde grondwitloofboer: “In de zomer witloof op restaurant? Nee, bedankt!”

MerchtemGeen toprestaurants zonder topproducten. Dat is het uitgangspunt van de Open Producenten Dag dat dit weekend twee dagen zal plaatsvinden. Een organisatie van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Fevia Vlaanderen, VLAM en VLAIO. Bedoeling is om de Vlaamse gastvrijheid, lokale gastronomie en lekkere producten in de kijker te zetten. Ook de Heideveldhoeve uit Merchtem deelt twee dagen lang passie en vakmanschap en zet het traditionele Vlaamse grondwitloof in de kijker. “In de zomer op restaurant zal witloof op mijn bord altijd terug naar de keuken gaan”, zegt Kevin Van Haute (30) , die het landbouwbedrijf samen met zijn ouders uitbaat. “Met Open Producenten Dag wil ik de mensen opnieuw bijbrengen wat grondwitloof is en tonen hoe arbeidsintensief het telen ervan is. Grondwitloofboer is een uitstervend ras.”

1 reactie

 • Rudolf Vangarderen

  1 maand geleden
  Echt grondwitloof groeit onder dekgrond. Dit is hybride witloof. En dat de witloofboeren uitsterven is hun eigen schuld: bedrijven worden niet overgelaten maar liever verkocht aan mensen die vaak niks met de boerenstiel te maken hebben, er zijn genoeg nieuwe boeren maar die krijgen geen schijn van kans als ze niet onmiddellijk een half miljoen op tafel leggen.
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.