Valérie Cerdan, tijdens het proces. De feiten speelden zich af in café De Kroon, in Menen.
Volledig scherm
PREMIUM
Valérie Cerdan, tijdens het proces. De feiten speelden zich af in café De Kroon, in Menen. © Duhamel/Verbeke

RECONSTRUCTIE: Cafébazin Valérie schoot in 1999 gangster Pierre Joubert dood: “Het blijft haar achtervolgen, ondanks de vrijspraak”

Menen/KortrijkBijna exact 22 jaar geleden werd Pierre Joubert (40), de schrik van Menen, door jonge cafébazin Valérie Cerdan neergeschoten, waarna hij overleed aan zijn verwondingen. Haar advocaat, Jan Leysen, herinnert zich het proces nog glashelder. Hij zag geen andere optie dan de vrijspraak, maar daar was de clan Joubert het natuurlijk niet mee eens. Een reconstructie van de zaak, die voor Cerdan tot op vandaag nog gevolgen heeft. Een reconstructie van de zaak in onze reeks misdaadverhalen van de voorbije decennia. 

 1. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 2. Met nieuwe Club O luistert Ieperse CD&V naar ideeën en bezorgdheden van alle stadsbewoners: “Samen met hen werken we aan een nog beter Ieper”
  Ieper

  Met nieuwe Club O luistert Ieperse CD&V naar ideeën en bezorgdhe­den van alle stadsbewo­ners: “Samen met hen werken we aan een nog beter Ieper”

  De Ieperse CD&V heeft na de nederlaag in 2018 de rug gerecht en richt de blik nu op de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Om zich optimaal voor te bereiden, roept de partij Club O in het leven, een debatorgaan dat de CD&V-afdeling de noden en de zorgen van de Ieperlingen moet leren kennen. “Wij moeten ten dienste staan van de inwoners van onze stad en niet omgekeerd.”
 1. Geschenkenzaak De Vreemde Eend in nieuw jasje: “Ik sla zo persoonlijke bladzijde om, na ongeval”
  Kortrijk

  Geschenken­zaak De Vreemde Eend in nieuw jasje: “Ik sla zo persoonlij­ke bladzijde om, na ongeval”

  De Vreemde Eend in de Wijngaardstraat 24 zit in een nieuw jasje. Zaakvoerster Annemie Dufromont nam deel aan Design in Shops. Dat is een project van de stad Kortrijk, waarbij elke geselecteerde handelaar een subsidie krijgt om de winkel te laten vernieuwen door een internationaal bekende designer. Het pand waar De Vreemde Eend in huist, werd over drie verdiepingen gerenoveerd.
 2. Nieuw Warmste Week-gezicht Stéphan (23) toont zijn favorietste plekjes: “Kortrijk is een veilige haven, hier voel ik me thuis”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Nieuw Warmste Week-ge­zicht Stéphan (23) toont zijn favoriets­te plekjes: “Kortrijk is een veilige haven, hier voel ik me thuis”

  Op de Grote Markt in Mechelen geven Studio Brussel, MNM en Eén vandaag het officiële startschot van De Warmste Week, met drie nieuwe uithangborden. Eén van hen is een nobele onbekende voor het publiek: Stéphan Tanganagba. Geboren in Kinshasha in Congo, vanaf zijn kleuterjaren opgegroeid in Kortrijk. “Ik heb me hier altijd op mijn plaats gevoeld”, zegt Stéphan, een extravert die graag onder de mensen is, maar zich ook kan afsluiten van de wereld om even tijd te maken voor zichzelf. Stéphan toont zijn favorietste plekjes in de binnenstad van Kortrijk: “Van een koffie tot een feestje, er valt in Kortrijk altijd iets te beleven. Mijn waardering voor deze stad is groot.”