Medewerkster doorbladert het archief.
Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkster doorbladert het archief. © Marc Baert

REPORTAGE. Plantentuin onthult haar vier miljoen geheimen: “Mysterieus preparaat is zeker drie huizen waard”

MeiseVoor het walhalla van gedroogde bloemen en planten moet je in onze Nationale Plantentuin van Meise zijn. Vier miljoen planten, zaden en kruiden zullen ze daar de komende jaren uit de archiefkast halen en op de gevoelige plaat leggen om te digitaliseren voor de grootste bio-bib ooit. Een huzarenwerkje, merkt onze reporter die een dagje tussen de biologische schatten doorbracht. “Duur zijn de meeste van die gedroogde bladeren niet, maar hun wetenschappelijke waarde is goud waard”, zegt het team dat dagelijks bezig is met de inventaris. 

 1. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 2. Broers riskeren in beroep 7 en 8 jaar cel voor oprichting 6 cannabisplantages
  AArschot, Rillaar, Grimbergen

  Broers riskeren in beroep 7 en 8 jaar cel voor oprichting 6 cannabis­plan­ta­ges

  Het Brusselse parket-generaal heeft gevangenisstraffen van zeven en acht cel jaar gevorderd tegen twee Albanese broers die betrokken zouden zijn geweest bij zes cannabisplantages in de provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Henegouwen. Volgens het parket-generaal waren de twee broers A. en S. de organisatoren van de zes plantages, maar dat spreekt de verdediging met klem tegen.
 1. Vrachtwagen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto
  Play

  Vrachtwa­gen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto

 2. Russen staan in badkleding op de latten
  Play

  Russen staan in badkleding op de latten