Stijn Aerts (links) en Kim Valgaeren (rechts) brouwden een Zjatteke Kaffe met de koffiebonen van Jef Seykens (links achteraan) en Wim Janssens van Mokapi.
Volledig scherm
Stijn Aerts (links) en Kim Valgaeren (rechts) brouwden een Zjatteke Kaffe met de koffiebonen van Jef Seykens (links achteraan) en Wim Janssens van Mokapi. © Wouter Demuynck

Brouwerij Hoppug lanceert koffiestout Zjatteke Kaffe met bonen van Mokapi: “Over dit recept moesten we langer nadenken dan bij onze andere bieren”

meerhout/laakdalVoor hun nieuwste creatie zijn Stijn Aerts en Kim Valgaeren van de Meerhoutse brouwerij Hoppug gaan aankloppen bij koffiebranderij Mokapi in Veerle-Laakdal. Samen vervaardigden ze Zjatteke Kaffe, een koffiestout met een alcoholpercentage van 10 procent. “Je smaakt eerst de geroosterde mout en naar het einde toe krijg je die koffiesmaak - net alsof je een Zjatteke Kaffe aan het drinken bent”, vertelt Stijn.

  1. Onvruchtbare larven van Amerikaanse stierkikker worden uitgezet om eigen soortgenoten te bestrijden: “Een wereldprimeur”
    olmen

    Onvruchtba­re larven van Amerikaan­se stierkik­ker worden uitgezet om eigen soortgeno­ten te bestrijden: “Een wereldpri­meur”

    De Amerikaanse stierkikker is een uitheemse indringer die al twintig jaar de Vlaamse biodiversiteit aantast. Wetenschapster Sarah Descamps heeft een oplossing gevonden om de kikker te bestrijden, namelijk met behulp van steriele kikkerlarven. Ze bracht de oplossing vrijdag voor de eerste keer in de praktijk in de vallei van de Grote Nete in Olmen (Balen) - goed voor een wereldprimeur.