Taekwondo voor dummies: wat is het?
Vandaag begint in Rio de Janeiro de olympische taekwondocompetitie. Si Mohamed Ketbi mag in de klasse tot 58 kg de spits afbijten voor het ambitieuze trio taekwondoka's dat Team Belgium vertegenwoordigt. Jaouad Achab (-68) en Raheleh Asemani (-57) treden morgen aan. Maar wat is taekwondo nu juist, hoe werkt zo'n toernooi en maken onze landgenoten kans? Met dit overzichtje bent u meteen mee!
Delen per e-mail
Wat is het?
Taekwondo is een van oorsprong Koreaanse gevechtssport. Vrij vertaald betekent het zoiets als 'De weg (do) van de voet (tae) en de vuist (kwon)'. Meteen weet u dat er in het taekwondo zowel geschopt als geslagen wordt, met een duidelijke voorkeur voor het trappen. Doelwit zijn het hoofd en de romp van de tegenstander. Op de romp mag geslagen en geschopt worden. Op het hoofd mag enkel geschopt worden. Aanvallen in de rug is verboden. De kampers dragen bescherming aan hoofd, borst, handen en voeten. Iedereen vecht in zijn eigen gewichtsklasse, vier per sekse.
Hoe werkt een toernooi?
Hoewel dit een echte contactsport is en er geregeld harde klappen vallen, gebeurt het zelden dat een taekwondoka knock-out gaat. Het merendeel van de kampen wordt beslist op punten. Op de Spelen wordt gevochten in drie ronden van twee minuten. Bij gelijke stand volgt een vierde ronde. Wie daarin eerst scoort, wint. Wordt er niet meer gescoord, dan beslist de jury over winnaar en verliezer. Per gewichtscategorie zijn er 16 deelnemers. Wie zijn kamp verliest, gaat nog naar de herkansingen.
Punten scoor je door te slaan of te schoppen op de romp van de tegenstander: elke harde (dit woord is belangrijk) treffer is 1 punt waard. Met een gedraaide trap scoor je 3 punten. Een trap op het hoofd, hoe licht ook, is sowieso 3 punten waard, een trap uit de draai is daar 4 punten waard. Wie aan het einde van de tweede ronde of in de loop van de derde ronde 12 punten voorsprong behaalt, wint. Taekwondoka's kunnen ook strafpunten krijgen voor vallen, vasthouden, duwen, het uitdelen van ongeoorloofde slagen en het verlaten van de mat.
Maken de Belgen kans?
"Zeer zeker", zegt Laurence Rase, coördinator Topsport bij de Vlaamse Taekwondo Bond. Rase nam als taekwondoka zelf deel aan de Spelen van 2004 in Athene, maar schat de huidige olympiërs een stuk hoger in. "Asemani (morgen in actie, red.) is een heel harde en sterke atlete. Zij traint altijd tegen mannen en dat merk je. Ze klaagt nooit over pijn. Ze is de nummer negen in haar gewichtscategorie (-57 kg), maar dat is een beetje een vertekend beeld: ze is een echte 'challenger' voor een medaille."
"Achab is regerend wereldkampioen en de nummer 1 op de olympische ranking. Hij is heel populair bij de fans omwille van zijn acrobatische en spectaculaire vechtstijl. Hij is vrij klein, maar heel lenig, heel snel en heel beweeglijk. Zijn categorie (-68 kg) is de sterkst bezette van allemaal: er zijn vijf kandidaten voor goud, maar ik vind het normaal dat hij op het allerhoogste mikt."
"Ketbi is de tegenpool van Achab: hij is de grootste van zijn categorie (-58 kg) en zijn reikwijdte is een belangrijk wapen. Hij is pas 18 en is dit jaar enorm gegroeid, letterlijk. Hij heeft zwaar moeten diëten om in zijn gewichtsklasse te kunnen blijven. Ik hoop dat hij daar goed van hersteld is. Gisteren is hij gewogen. Sindsdien heeft hij vooral gegeten. Het is normaal dat taekwondoka's nog snel drie tot vier kilo bijkomen. Ketbi is iets minder ervaren, maar hij is vicewereldkampioen en kan zeker een medaille pakken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Skiën Skiër Sam Maes negen maanden out door kruisbandblessure: “Hopelijk weer fit voor Olympische Spelen 2022 in Peking”
Brute pech voor de Belgische topskiër Sam Maes: hij scheurde zondag de kruisbanden van zijn rechterknie. Zijn sterk gestart seizoen met een 18de plek op de WB reuzenslalom in Sölden is zo abrupt afgelopen. Hij mikt nu op de Winterspelen van Peking om weer op topniveau te komen. -
-
Opinie: Pas als hardlopende Somaliërs en vechtende Marokkanen goud halen, worden ze één van ons
Onze editorialist Jan Segers heeft het vandaag in onze krant over 'knuffelmoslims'. Uitzonderlijk kan u zijn opinie online gratis lezen. -
NBA Lakers boeken vierde zege op rij, LeBron uit achteraf ongenoegen omdat agent die Jacob Blake neerschoot niet wordt vervolgd: “We moeten sterk blijven”
De Los Angeles Lakers hebben hun vierde overwinning op rij behaald. De titelverdediger versloeg Memphis met 92-94 en nestelt zich daarmee aan kop in de Western Conference. In het laatste kwart scoorde LeBron James 10 van zijn 26 punten, maar achteraf uitte hij vooral zijn ongenoegen over de niet-vervolging van de agent die vorige zomer Jacob Blake meermaals in de rug schoot. -
Olympische Spelen Krijgt u maar niet genoeg van de Olympische Spelen? Deze 'Fabulous Five' mag u vandaag niet missen
Het einde nadert langzaam, maar zeker op deze Olympische Spelen. Maar onderweg naar de collectieve eindstreep staat er nog heel wat lekkers op het programma. Ook vandaag weer heel wat peper en zout in Rio de Janeiro met voetbal, atletiek, basketbal, volleybal en uw heerlijke dagelijkse portie Belgen in actie. Wij hebben alles weer netjes op een rijtje gezet. Deze dingen mag u onder geen beding missen! -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten.