Tommie Smith en John Carlos.
Volledig scherm
PREMIUM
Tommie Smith en John Carlos. © Photo News/AP

“Als ik mijn doodskist lig, zal dat met een glimlach op m’n gezicht zijn”: ex-atleten John Carlos en Tommie Smith over hun strijd tegen racisme 54 jaar na iconisch gebaar op olympisch podium

AtletiekEen vuist in de lucht. Het hoofd gebogen. En zonder schoenen. Zo stonden spurters Tommie Smith en John Carlos in 1968 op het olympisch podium van Mexico. Het was hun stil protest tegen racisme en sociale onrechtvaardigheid, waar ze een hoge prijs voor betaalden. “We werden geschorst omdat we trouw zweerden aan gelijkheid.” Vandaag reikt de KU Leuven de twee iconische ex-atleten een eredoctoraat uit. 

3 reacties

 • Norman Kamosi

  1 week geleden
  Of het nu in de sport of in het dagelijks leven is, wij moeten elkaar respecteren,de foto van die twee Amerikaanse atleten die hun vuist omhoog steken uit protest tegen racisme tijdens hun volkslied ken ik heel goed, het was logisch wat zij deden, zij deden dat zonder geweld,zij zijn een soort symbool geworden,ikzelf ben een Belg van Congolese afkomst,ik werdt vroeger ook gediscrimineerd omwille van mijn huidskleur(ik ben mulat),Martin Luther King en Nelson Mandela waren ook symbolen.
 • Christelle Belaey

  1 week geleden
  Respect!
 • Marc Daemen

  1 week geleden
  Respect