Tommie Smith en John Carlos.
Volledig scherm
PREMIUM
Tommie Smith en John Carlos. © Photo News/AP

“Als ik mijn doodskist lig, zal dat met een glimlach op m’n gezicht zijn”: ex-atleten John Carlos en Tommie Smith over hun strijd tegen racisme 54 jaar na iconisch gebaar op olympisch podium

AtletiekEen vuist in de lucht. Het hoofd gebogen. En zonder schoenen. Zo stonden spurters Tommie Smith en John Carlos in 1968 op het olympisch podium van Mexico. Het was hun stil protest tegen racisme en sociale onrechtvaardigheid, waar ze een hoge prijs voor betaalden. “We werden geschorst omdat we trouw zweerden aan gelijkheid.” Vandaag reikt de KU Leuven de twee iconische ex-atleten een eredoctoraat uit. 

3 reacties

 • Norman Kamosi

  2 maanden geleden
  Of het nu in de sport of in het dagelijks leven is, wij moeten elkaar respecteren,de foto van die twee Amerikaanse atleten die hun vuist omhoog steken uit protest tegen racisme tijdens hun volkslied ken ik heel goed, het was logisch wat zij deden, zij deden dat zonder geweld,zij zijn een soort symbool geworden,ikzelf ben een Belg van Congolese afkomst,ik werdt vroeger ook gediscrimineerd omwille van mijn huidskleur(ik ben mulat),Martin Luther King en Nelson Mandela waren ook symbolen.
 • Christelle Belaey

  2 maanden geleden
  Respect!
 • Marc Daemen

  2 maanden geleden
  Respect
 1. The American Dream: 18-jarige internet-ster met één arm gaat vol voor een carrière in de NBA
  Basketbal
  4

  The American Dream: 18-jarige internet-ster met één arm gaat vol voor een carrière in de NBA

  Hansel Enmanuel Donato Domínguez: 18 jaar, opgegroeid in de Dominicaanse Republiek en als kind zijn linkerarm verloren. Ondanks die tegenslag verbond Enmanuel zich deze week aan Northwestern State, een team dat uitkomt het allerhoogste niveau van het universiteitsbasketbal. Al is dat nog maar het begin. Enmanuel wil de eerste speler worden die met een ernstige beperking in de NBA speelt. The American Dream.