REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Zowel WHO als Europees agentschap waarschuwen: “Pandemie met boosters bestrijden is geen levensvatbare strategie”

De bevolking herhaaldelijk boostervaccins toedienen is in de strijd tegen het coronavirus geen levensvatbare strategie. Daarvoor hebben experts van de Wereldgezondheidsorganisatie  WHO gewaarschuwd. Er moeten ook vaccins komen die de verspreiding van het virus beter voorkomen. Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) is die mening toegedaan.

110 reacties

 • molly DE RIDDER

  1 week geleden
  In Israël is er nu een explosie van besmettingen. Ze zijn daar nochtans al met hun vierde prik bezig. De vaccinaties hebben inderdaad een omgekeerd effect gehad, hoe meer gevaccineerd hoe meer het virus circuleert want het houdt de besmettingen niet tegen. Stoppen met die vaccinaties dus.
 • Maarten Jespers

  2 weken geleden
  Ik denk dat we beter allemasl zondog nasr Brussel gaan om ons ongenoegen te uiten aan het beleid. De mensen herenigd en de politiek op hun knieën.
 • Alfons Vanacker

  2 weken geleden
  @alfons schouwaerts, kan je eens uitleggen waarom VS strain A hebben gehad van Covid-19 en China strain B ? VS weet maar al te goed dat het oorspronkelijk niet van China kwam.
 • Martine Tresinie

  2 weken geleden
  Als je de pandemi niet kan bestrijden met boosters welk nut heeft de vaccinatie dan nog.Welke meerwaarde heeft dan een vaccinatie pas als de vaccinatie na enkele maanden is uitgewerkt.Ah ja we moeten ons niet meer tegen een virus laten vaccineren maar om solidair te zijn met de massa,anders word je uitgesloten.Dit is dan solidariteit!
 • Aurdo Tutrifore

  2 weken geleden
  Men verwart hier veelal de eigen mening, hoop, vrees of frustraties met wetenschappelijke feiten. Op het eerste heb je recht. Het tweede moet je aanvaarden en niet proberen te vervangen door het eerste. Probeer ze gewoon niet te verwarren.
 1. Van Ranst hoopvol over omikrongolf: “Dit komt meer in de buurt van griep. We moeten ons daar mentaal op instellen”
  Play

  Van Ranst hoopvol over omikron­golf: “Dit komt meer in de buurt van griep. We moeten ons daar mentaal op instellen”

  Het aantal coronabesmettingen stijgt iedere dag pijlsnel: gemiddeld zijn er ruim 22.000 nieuwe coronagevallen per dag, een verdubbeling op weekbasis. Maar viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) ziet het niet somber in, integendeel. Bij HLN LIVE zei hij vanmorgen dat deze epidemie de richting uitgaat van iets “wat in de buurt komt van griep". “Het is een situatie die we kennen.” De omikrongolf heeft zijn piek nog niet bereikt, maar Van Ranst verwacht niet dat die piek nog heel veraf is. “De ziekte blijkt minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen instellen.” Bekijk hieronder het gesprek met Van Ranst bij HLN LIVE.
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 3. Varkenshartpatiënt zat in cel voor neersteken van man die op café met zijn vrouw flirtte
  Play

  Varkens­hart­pa­tiënt zat in cel voor neersteken van man die op café met zijn vrouw flirtte

  Ophef rond David Bennett, de 57-jarige patiënt die vorige vrijdag in de Amerikaanse staat Maryland een varkenshart kreeg ingeplant. Bennett blijkt in 1988 een liefdesrivaal zeven messteken te hebben toegediend. Hij werd daarvoor veroordeeld en zat enkele jaren in de cel. De zus van Bennetts slachtoffer vindt dat Bennett als crimineel de medische wereldprimeur niet verdiende. Ze opent zo een ethisch debat.
 4. Nieuwe versie van omikron in ons land die erin slaagt onder radar te blijven: “Vermoedelijk nóg wat beter in ontsnappen aan ons immuunsysteem”

  Nieuwe versie van omikron in ons land die erin slaagt onder radar te blijven: “Vermoede­lijk nóg wat beter in ontsnappen aan ons immuunsys­teem”

  Er doet een nieuwe sublijn van de omikronvariant de ronde in ons land. Naast BA.1 - die onze besmettingscijfers de jongste weken naar ongekende hoogten stuwde - blijkt nu ook haar zusje BA.2 bij ons opgedoken te zijn. Die nieuwe versie van omikron bleef aanvankelijk onder de radar omdat hij niet opgespoord kan worden met dezelfde techniek als BA.1. Volgens biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) komt de nieuwe sublijn waarschijnlijk uit India en vertoont ze vermoedelijk nog wat meer immune-escape.

Wetenschap & Planeet