Zonder zijn ontdekking geen PCR-test: microbioloog Thomas Brock (94) overleden
De meest accurate manier om het coronavirus bij iemand op te sporen is en blijft de PCR-test. Amerikaan Thomas Brock, die met zijn ontdekking Thermus aquatiqus het pad effende voor wat decennia later uiteindelijk de PCR-test zou worden, is niet meer. De microbioloog (94) overleed begin deze maand thuis in Wisconsin, meldt The New York Times.
De polymerasekettingreactie (Polymerase Chain Reaction, PCR) spoort genetisch materiaal van een virus op, hoeveel virus aanwezig is. Laboranten kunnen uren later uitsluitsel geven. De minder effectieve sneltest daarentegen is een antigeentest en spoort enkel de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten op.
Yellowstone
Brock verbonden aan de universiteit van Indiana, toonde in 1966 aan dat leven in kokend water mogelijk was. Hij trok twee jaar eerder naar het Yellowstone National Park in Californië waar hij in de hete warmwaterbronnen eencelligen kon isoleren, die zelfs konden overleven boven het kookpunt van water. Iets wat voordien niet voor mogelijk werd geacht. Ook Brock bleek stomverbaasd. Hij gaf de bacteriesoort de naam Thermus aquaticus.
Tien jaar later konden twee biologiestudenten een enzym uit Brocks bacterie halen, dat de naam Taq-polymerase kreeg. Taq verwijst naar Thermus aquaticus. DNA-polymerase is een belangrijk werktuig voor cellen wanneer die zich vermenigvuldigen, weet EOS Wetenschap. Het enzym helpt om DNA te kopiëren voor nieuwe cellen. Taq-polymerase bleek uniek want deze valt niet uit elkaar bij hoge temperaturen.
Verhitten en afkoelen
Biochemicus Karry Mullis gebruikte in de jaren tachtig als eerste Brocks Taq-polymerase om DNA te vermeerderen, wat een gouden zet bleek. Het DNA werd hierbij volledig en exact gekopieerd zodat elke dochtercel dezelfde erfelijke informatie krijgt als de moedercel. Enkel door het DNA te verhitten, bleef Taq-polymerase als enige enzym over, waardoor het DNA kon vermeerderen. Eens afgekoeld startte Nobelprijswinnaar Mullis (1944-2019) opnieuw met verhitting en afkoeling, wat elke cyclus twee keer zoveel DNA opleverde.
Het leidt uiteindelijk tot genoeg DNA voor verder onderzoek. De PCR-test was geboren. Het vermeerderen van DNA helpt om dingen uit te sluiten. De exemplaren van een virusgen in een onderzoeksstaal opsporen is niet mogelijk, dit verandert als het gen miljoenen kopieën heeft - dankzij PCR -, dan wordt het wel zichtbaar. Dan kan je nagaan of het monster al dan niet het virus bevat. De tijdswinst hierdoor is enorm.
“Bij alles wat we tegenwoordig doen in de moleculaire biologie is PCR van fundamenteel belang”, reageert infectioloog Yuka Manabe van de Johns Hopkins University School of Medicine in de New York Times. “Mullis had nooit PCR kunnen realiseren zonder een rotsvast enzym (doelend op het door Brock ontdekte Thermus aquaticus)”. Brock overleed aan de gevolgen van een accidentele val.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ECDC telt 232 gevallen van acute hepatitis in Europa: al twaalf gevallen ontdekt in België
Het aantal gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen tot 16 jaar blijft toenemen in Europa. Vrijdag 13 mei waren in veertien landen van de Europese Economische Ruimte 232 gevallen gemeld, waarvan 229 als waarschijnlijk en drie als epidemiologisch gelinkt. Dat geeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vrijdag aan op zijn website. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM
Meer dan helft van volwassen Belgen is te zwaar: hoe moeten we de 'obesitasepidemie' aanpakken?
-
-
PREMIUM35
Europeanen hebben alarmerend hoog niveau van verontreinigende stoffen in lichaam: “Let op met tandpasta of voorverpakte appels”
-
PREMIUM
Rode Kruis heeft dringend bloed nodig: mag jij doneren of niet? “Zeker mensen met bloedgroep O negatief willen we extra aansporen om bloed te geven”
-
Tweakers
Draadloos en zweetbestendig: dit zijn de 5 beste oortjes om te lopen
Lopen is leuk, maar kan al snel vervelen wanneer je constant naar de cadans van je voeten moet luisteren. Volgens de Londense Brunel University kan muziek je sportprestatie tot 15 procent verbeteren. Welke oortjes zijn het meest geschikt om te hardlopen? En hoe weet je of die zweet-en waterbestendig zijn? Technologiesite Tweakers geeft tips en selecteert de beste vijf sportoortjes van het moment. -
PREMIUM
UHasselt voert onderzoek naar tinnitus: wat is dat voor aandoening? En kan je de schade beperken of genezen?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageereric van der jeugdt