Insulinespuitjes.
Volledig scherm
Insulinespuitjes. © BELGA

Zo'n 400.000 Belgen weten niet dat ze ouderdomsdiabetes hebben

Naar schatting 400.000 Belgen hebben diabetes type 2 - ook wel ouderdomsdiabetes genoemd - maar weten dat nog niet. Dat is maar liefst één op de drie van de naar schatting 1,14 miljoen personen met diabetes type 2 in ons land. Dat meldt de Diabetes Liga in een analyse op basis van de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

 1. “Alcohol en frisdrank liggen vaak aan de basis van jicht": reumatoloog licht toe wat deze ontsteking inhoudt en met welke voeding je best oppast
  PREMIUM

  “Alcohol en frisdrank liggen vaak aan de basis van jicht": reumato­loog licht toe wat deze ontsteking inhoudt en met welke voeding je best oppast

  3 procent van de Belgische bevolking heeft last van jicht, een vorm van onstekingsreuma in gewrichten. Bij patiënten jonger dan 60 jaar telt het aandeel van de mannen voor 95 procent. Naarmate de leeftijd stijgt, krijgen ook meer vrouwen er last van. “Dat is niet alleen de schuld van levensstijl", vertelt reumatoloog Rik Lories. “Maar door op je eten te letten, kan je wél voorkomen dat je er last van hebt.” Hoe herken je jicht en welke voeding vermijd je best om het niet te krijgen?
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 3. 7 voedingsmiddelen die volgens voedingsdeskundige veroudering afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”
  PREMIUM

  7 voedings­mid­de­len die volgens voedings­des­kun­di­ge veroude­ring afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”

  Belgen worden gemiddeld zo’n 26 jaar ouder dan een eeuw geleden, maar toch doen we dat niet altijd in goede gezondheid. “Hoe we verouderen, is voor 49 procent genetisch bepaald. De overige 51 procent is het gevolg van omgevingsfactoren zoals voeding: dat kraakt of maakt je gezondheid”, stelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Welke voedingsmiddelen helpen dan tegen veroudering?