De Amerikaanse tiener Julian Glenn liep in 2003 de apenpokken op. Hij zou het virus gekregen hebben van zijn huisdier, een prairiehond.
Volledig scherm
PREMIUM
De Amerikaanse tiener Julian Glenn liep in 2003 de apenpokken op. Hij zou het virus gekregen hebben van zijn huisdier, een prairiehond. © AP

Zitten we met een nieuwe gezondheidscrisis? Experts beantwoorden 9 belangrijke vragen over de opstoot van apenpokken

Sinds half mei duiken in Europa en Amerika besmettingen op met het zeldzame apenpokkenvirus. En vandaag is ook de eerste besmetting in ons land vastgesteld. Wat grote zorgen baart, is dat het virus nu buiten Afrika van mens tot mens gaat. Dat is nooit eerder gezien. Bovendien verspreidt de zeldzame ziekte zich als een olievlek. Amper zes dagen (!) na de eerste melding uit het Verenigd Koninkrijk aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn nu al zes westerse landen getroffen met in totaal 32 bevestigde gevallen en nog eens 69 verdachte gevallen. Wat komt er op ons af? 

  1. Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon”

    Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschil­len­de landen. Dat is erg ongewoon”

    De bekende Nederlandse virologe Marion Koopmans begint zich zorgen te maken over de uitbraken van apenpokken in verschillende landen. “We hebben in het verleden af en toe geïmporteerde gevallen gezien, maar normaal gezien verspreidden die zich niet verder”, klinkt het. “Nu zijn er echter nieuwe gevallen ontdekt in meerdere landen. Dat is erg ongewoon.” In België zijn er nog geen aanwijzingen dat er al gevallen van de apenpokken zijn opgedoken, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan persbureau Belga.

Wetenschap & Planeet