Bio-informaticus en wereldautoriteit op het vlak van darmflora-onderzoek Jeroen Raes (KU Leuven).
Volledig scherm
PREMIUM
Bio-informaticus en wereldautoriteit op het vlak van darmflora-onderzoek Jeroen Raes (KU Leuven). © RV

Ziektes sneller opgespoord én beter behandeld: deze ontwikkelingen veranderen onze gezondheid ingrijpend

Hoe zal de geneeskunde in de nabije en de verre toekomst eruitzien? We vroegen aan labs van universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven wat er op dit moment ontwikkeld en getest wordt. Wat al vaststaat: gezondheidsrisico’s en ziektes worden steeds sneller opgespoord. Behandelingen worden ook doelgerichter en vaak zelfs op ons persoonlijke profiel afgestemd. 

1 reactie

 • Kelly Verlinden

  1 jaar geleden
  Dat is mooi om te weten nu dat er een nieuw virus rondgaat waartegen nog geen remedie is... Tegen het ziekenhuisvirus zelf ook nog niets en ze worden resistent tegen antibiotica.
 1. Helpt het nu echt om een 'paracetamolletje' te nemen voor je vaccin?

  Helpt het nu echt om een 'paraceta­mol­le­tje' te nemen voor je vaccin?

  Het coronavaccin blijft een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de Vlamingen, zeker nu de vaccinatiecampagne in volle vaart vooruit gaat en wekelijks enkele honderdduizenden een prik krijgen. De ene houdt aan de inenting een pijnlijke arm over, de andere voelt zich nadien een beetje grieperig maar nog meer mensen merken helemaal niets. Wat kan je nu het beste doen om die vervelende bijwerkingen tegen te gaan? Volgens viroloog Steven Van Gucht en Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie is het in ieder geval geen goed idee om preventief een pijnstiller te nemen.
 1. Kunnen we straks ziektes voorkomen door ons DNA te ‘repareren’? “Iedereen krijgt straks te maken met genmanipulatie”
  PREMIUM

  Kunnen we straks ziektes voorkomen door ons DNA te ‘repareren’? “Iedereen krijgt straks te maken met genmanipu­la­tie”

  Wat lang sciencefiction leek, is sinds deze zomer een feit: voor het eerst proberen Amerikaanse wetenschappers een ziekte te genezen door heel precies een fout te repareren in menselijk DNA. De methode? CRISPR, een revolutionaire gentechniek om ons erfelijk materiaal te ‘herschrijven’. Met de technologie worden ook superantibiotica ontwikkeld, gezondere tomaten en malariavrije muggen gekweekt. Maar is dit allemaal wel veilig?

Wetenschap & Planeet