Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Thinkstock

Ziekenhuispatiënten extra ziek door resistente bacterie

Ziekenhuispatiënten die ongemerkt tegen antibiotica resistente bacteriën bij zich dragen, hebben gemiddeld 14 procent kans om binnen een maand na opname een infectie te ontwikkelen die amper te bestrijden is. Dat schrijft Amsterdam UMC, dat de onderzoeksresultaten publiceert in The Lancet Infectious Diseases.

  1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
  2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  3. “Impetigo ontstaat door een bacterie die we allemaal op onze huid dragen”: dermatoloog geeft advies om deze lelijke huidziekte te voorkomen en behandelen
    PREMIUM

    “Impetigo ontstaat door een bacterie die we allemaal op onze huid dragen”: dermato­loog geeft advies om deze lelijke huidziekte te voorkomen en behandelen

    Je hebt ze al gezien: de vuile korsten rond de neus van kinderen, nadat ze een week met een snotneus hebben rondgelopen. Er bestaat een mooi woord voor die vuiligheid: een krentenbaard. Minder mooi wordt het impetigo genoemd. De infectie komt niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassen kunnen ze oplopen. Maar waarom gebeurt dat vooral in de zomer? Hoe krijg je ze? En hoe krijg je ze weer weg?
  1. Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
    PREMIUM

    Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”

    Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.”
  2. “Ze kunnen heel lang zonder voedsel, waardoor het 6 maanden kan duren voor je ze opmerkt”: heb jij bedwantsen in huis en wat doe je eraan?
    PREMIUM

    “Ze kunnen heel lang zonder voedsel, waardoor het 6 maanden kan duren voor je ze opmerkt”: heb jij bedwantsen in huis en wat doe je eraan?

    De ‘muggenbeten’ die je ‘s ochtends ontdekt, zouden wel eens van de bedwants kunnen zijn. “Door de mondialisering veroveren ze nu heel Europa”, aldus biologe Anne-Catherine Mailleux. Ook ons land wordt er nu door geteisterd. Hoe komen die ongewenste gasten in je bed terecht en vooral: hoe krijg je ze daar weer uit? De biologe geeft advies en vertelt ook hoe je de alomtegenwoordige huisstofmijt aanpakt.
  3. Steeds meer gevallen van besmettelijke streptokokken in ons land: hoe voorkom en behandel je het? “Een zware infectie kan je doodziek doen voelen”
    PREMIUM

    Steeds meer gevallen van besmette­lij­ke streptokok­ken in ons land: hoe voorkom en behandel je het? “Een zware infectie kan je doodziek doen voelen”

    Het universitair ziekenhuis van Antwerpen trekt aan de alarmbel: steeds meer mensen belanden op de spoed met de streptokokbacterie. Aan onze redactie werd bevestigd dat het deze maand over minstens 130 gevallen gaat. Hoe loop je streptokokken op? En kan je het eenvoudig behandelen? Dokters Philippe Jorens (UZA) en Francois Vermeulen (UZ Leuven) geven uitleg. “Hoe langer je wacht met antibiotica, hoe kleiner de overlevingskansen van de patiënt.”
  4. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.