Asielzoekers (archiefbeeld)
Volledig scherm
Asielzoekers (archiefbeeld) © Photo News

WHO-rapport: “Migranten en vluchtelingen lopen groter risico op ziektes dan inwoners gastland”

Migranten en vluchtelingen hebben een goede algemene gezondheid, maar door slechte leefomstandigheden of aanpassingsproblemen in het gastland waar ze verblijven, lopen ze een groter risico op ziektes. Dat blijkt uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de gezondheidstoestand van migranten en vluchtelingen in Europa.

 1. Remdesivir werkt niet volgens WHO, maar België bestelde voor 4,27 miljoen euro van het medicijn
  PREMIUM

  Remdesivir werkt niet volgens WHO, maar België bestelde voor 4,27 miljoen euro van het medicijn

  België heeft miljoenen euro's betaald voor een Covid-geneesmiddel dat mogelijk niet beter werkt dan een placebo. De WHO waarschuwde ons daarvoor, maar desondanks tekende minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) een peperdure deal. Het farmabedrijf verdiende in één klap 4,27 miljoen euro. Waarom negeerde de minister het wetenschappelijke advies? En kunnen we ons geld nog recupereren?
 2. Syrisch vluchtelingenkamp al 9 maanden afgesloten van buitenwereld: jongetje (5 dagen oud) en meisje (4 maanden) verhongerd nadat voedselpakketten wegblijven

  Syrisch vluchtelin­gen­kamp al 9 maanden afgesloten van buitenwe­reld: jongetje (5 dagen oud) en meisje (4 maanden) verhongerd nadat voedselpak­ket­ten wegblijven

  Op twee weken tijd zijn in een Syrisch vluchtelingenkamp al tientallen mensen, waaronder een jongetje van vijf dagen oud en een meisje van vier maanden, gestorven van de honger. Al negen maanden kunnen hulporganisaties geen voedsel of geneesmiddelen in het kamp binnenbrengen omdat het Syrische leger en Jordanië alle toegangen hebben afgesloten. De VN heeft na weken van onderhandelen woensdag toestemming gekregen van Syrië om volgende week toch hulppakketten te leveren, maar het is nog maar de vraag of die deal tegen dan nog stand zal houden.
 1. Man van 300 kilogram met container en kraan bevrijd uit zijn huis
  Play

  Man van 300 kilogram met container en kraan bevrijd uit zijn huis

 2. Ook Julie Van den Steen heeft het soms moeilijk, dit nummer helpt haar er steeds door
  Play
  Rode Neuzen Dag

  Ook Julie Van den Steen heeft het soms moeilijk, dit nummer helpt haar er steeds door

Wetenschap & Planeet